“Siebrano Pique, yu na wan strijder”

Covid-19 maatregelen aan laarzen gelapt bij vrijlating Pique

Activist Siebrano Pique is op woensdag 27 januari in vrijheid gesteld. Zijn advocaat, Maureen Nibte, had bij het Openbaar Ministerie (OM) een verzoek tot invrijheidstelling ingediend. Haar verzoek werd woensdagochtend gehonoreerd door een officier van justitie. Buiten het gebouw van het politiebureau aan de Keizerstraat werd Pique opgewacht en ontvangen door familieleden, vrienden, kennissen en sympathisanten en werd hij op een culturele manier overgoten met enkele flesjes bier. “Siebrano Pique, yu na wan strijder”, zei één van de mannen gekleed in inheems klederdracht aan hem, terwijl de activist een slok nam uit een kalebas. Opvallend genoeg stonden de ondersteuners haast op straat voor het politiebureau en werden alle covid-19 maatregelen met de voeten getreden. Een andere man heeft Pique hierna van dichtbij met zijn mond besproeid met bier en sigaar, terwijl Pique en anderen op dat moment geen mond-/neuskap op hadden. Enkele hadden hun mond-/neusbedekking naar beneden gezakt. Bosies en brasa’s uit blijdschap maakten daar ook deel van. Pique werd hierna een wapperende Surinaamse vlag overhandigd.

Pique werd op zaterdag 23 januari door de recherche van Regio Midden  bijgestaan door het Regiobijstandsteam Paramaribo op zijn woonadres te Para aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in 2014 een postpakket ter verzending naar het buitenland aangeboden te hebben bij één van de postbedrijven in Paramaribo. Tijdens controle door de douanerecherche werd 150 milliliter vloeibare cocaïne in het postpakket aangetroffen. Tegenover aanwezige journalisten zei Pique dat dit een les voor hem is en hij uit zijn fouten heeft geleerd. Hij zei het optreden van de politie te hebben verwacht, maar na gisteren zich niet meer druk te maken daarom. Hij ontkent betrokken te zijn geweest in deze drugskwestie. Nu gaat hij normaal door met zijn protesten tegen de regering Santokhi/Brunswijk. “Want alla san k’ba en alla san kierie, dus mi dati e go gewoon doro. Strei de strei, wi no sa frede!”, aldus Pique. Hierna toog men in een automars naar het Kodjo, Mentor en Presentplein. Ook daar kreeg Pique een bierbad.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: