Amerikaanse actrice Cicely Tyson is op 96-jarige leeftijd overleden

Tyson vooral bekend door haar rollen van krachtige zwarte vrouwen

De Amerikaanse actrice Cicely Tyson is op 96-jarige leeftijd overleden. In haar carrière, die 60 jaar duurde, onderscheidde ze zich in films, tv-series en toneelstukken met rollen van krachtige zwarte vrouwen, die worstelden met problemen als achterstand en discriminatie. 

Tyson brak in 1972 door met haar rol in de film ‘Sounder’ over een arm gezin in de VS in de Grote Depressie van de jaren 30. De actrice kreeg hiervoor een Oscarnominatie. Daarna volgden vele tientallen andere rollen, bijvoorbeeld in de film ‘The Autobiography of Miss Jane Pittman’.

Ook op hoge leeftijd ging ze door met acteren. In 2015 speelde ze nog in het toneelstuk ‘The Gin Game’ op Broadway. Ook had ze de afgelopen jaren een bijrol in de populaire serie ‘How to Get Away with Murder’, waarin ze de demente moeder speelde van de hoofdpersoon, advocaat Annalise Keating.

Cicely Tyson werd in 1924 geboren in New York. Haar ouders waren geëmigreerd vanaf het Caribische eiland Nevis. Van 1981 tot 1988 was ze getrouwd met de wereldberoemde jazzmusicus Miles Davis.

Ze kreeg voor haar rollen drie Emmy’s en in 2013 kreeg ze een Tony Award. Haar enige Oscar kreeg ze in 2018, een ere-Oscar voor haar hele carrière. ‘Ik ben onderaan de sociale ladder geboren, mijn wijk stond bekend als achterbuurt’, zei ze in haar dankwoord. ‘Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat ik presidenten, koningen en koninginnen heb ontmoet. Hoe ben ik hier beland? Ik blijf me verbazen.’

Actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld: ‘Ik herkende mezelf in haar’ In binnen- en buitenland wordt getreurd om het overlijden van de Amerikaanse actrice Cicely Tyson. Een heldin is heengegaan’, reageert actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld tegenover de Nederlandse omroep NOS. Voor haar waren de films waar Cicely Tyson in speelde cruciaal voor haar ontwikkeling als actrice. ‘Ik herkende mezelf in haar en toen pas realiseerde ik me dat het ook voor mij tot de mogelijkheden behoorde om actrice te worden’, zegt ze. 

Voormalig first lady Michelle Obama reageert op Instagram op het overlijden van Tyson. ‘Ze maakte de weg vrij voor ons’, schrijft ze. https://www.youtube.com/watch?v=65YduIHohIE

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: