VSW: “Wie controleert de inkoopprijs van geïmporteerde producten?”

Onlangs heeft minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie haar goedkeuring gegeven om wekelijks in elke winkel van elk ressort de prijzen van basisgoederen te controleren en die vervolgens te publiceren op de facebookpagina van de BIC’s. De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, noemt dit een goed initiatief, echter zegt hij in gesprek met Dagblad Suriname dat bij de controle ook gelet moet worden op de inkoopprijs. Er zijn slechts 30 producten aangemerkt als basisgoederen, uiteraard is dat niet voldoende voor het levensonderhoud en daarom vraagt de VSW aandacht van de regering om tenminste de kloof tussen de inkoop- en verkoopprijs te controleren.

“Wie controleert de inkoopprijs bij de import? Importeurs hebben wettelijk de vrijheid om hun prijzen zelf te bepalen en daaraan moet men iets gaan doen, want het lijkt alsof de verkoopprijs op een hogere koers berekend is dan de marktkoers van SRD 20 en dat is niet acceptabel”, stelt Hasnoe. De bekende Nescafe Gold van 200 gram wordt in Nederland voor nog geen € 7 verkocht (dan zijn er ook nog de crazy deals waar de prijzen lager liggen). In de Surinaamse winkel is hetzelfde product verkrijgbaar voor bijna SRD 200. De VSW-voorzitter attendeert erop dat de importeurs doorgaans een groothandelsprijs krijgen en dus ietwat goedkoper de producten kunnen inkopen. “Daarom is het nodig om niet alleen de prijzen van basisgoederen te controleren, maar ook die van de niet-basisgoederen”, aldus Hasnoe.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: