Minister Ramadhin: ‘Weekend lockdown poging om aantal dagelijks Covid-19 positief geteste personen te verlagen’

Oproep EBS en SWM: ‘Wees zuinig met stroom- en watergebruik vanwege technische mankementen en slecht werkende pompen’…

De gezondheidsautoriteiten hielden donderdagochtend weer, na dinsdag, een Covid-19 update persconferentie om de bevolking te informeren over de actuele stand van zaken rond de coronavirus crisis.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, maakte duidelijk, dat de eerder aangekondigde maatregelen gewoon van kracht blijven, waaronder de weekend lockdown, gedurende twee weekeinden. 

‘Ons doel van de weekend lockdown is niets anders dan dat wij het aantal dagelijkse covid-positieven proberen te verlagen naar rond de 25 en minder. Bij klachten in het weekeinde, mag men uit huis om een test te laten uitvoeren. De zorg staat nog steeds onder enorme druk en de regering doet er alles aan om de zorg staande te houden, ook de reguliere zorg.’

Oproep EBS en SWM

De minister deed namens de EBS en SWM een beroep op de samenleving om zuinig om te gaan met elektriciteit en water, vanwege technische mankementen en slecht werkende pompen. Bij uitval komt de voorziening van stroom en water in gevaar. 

Vluchten

Ramadhin ging ook in op de gang van zaken rond het vliegverkeer naar en van buitenlandse bestemmingen. 

Nederland, inbound (binnenkomende vluchten): alleen urgente medische gevallen en sterfgevallen inzake 1e en 2e graad familie, expats, essentiële personen, repatrianten die langer dan zes maanden in Suriname zullen verblijven.

Geen toestemming voor vakantiegangers naar Suriname uit Nederland en geen toestemming voor huwelijken.

Nederland, outbound (vertrekkende vluchten): urgente medische zaken, zijn, expats, essentiële personen en repatrianten (vreemdelingen in Suriname die terug moeten naar hun land). Geen toestemming voor vakantiegangers en huwelijksdoeleinden. Vrachtvluchten zijn  toegestaan met minimaal aantal passagiers van 50 personen.

VS: personen die vanuit de VS komen, alleen repatrianten, expats en essentiële personen naar de VS, alleen voor repatrianten die terug moeten via de VS naar hun land, expats en essentiële personen.

Geen toestemming voor Surinamers naar de VS voor vakantie, huwelijksdoeleinden.

Na 7 februari geen toestemming om gestrande personen te repatriëren. Iedereen die nu in de VS is en als repatriant wordt gekwalificeerd kan terugkeren met een repatriëringsvlucht. Cargovluchten gaan gewoon door naar de VS.

Brazilië: alleen ingezeten mogen terugkeren naar Suriname, laatste vlucht vanuit Brazilië is 29 januari.

Outbound, alleen repatrianten mogen vertrekken, laatste vlucht ook januari. Cargovluchten blijven doorgaan.

Guyana: alleen repatrianten in- en outbound. Geen toestemming na 7 februari voor repatrianten van en naar Guyana.

Canawaima-veerboot alleen voor vracht.

Ramadhin: ‘Voor overige bestemmingen, chartervluchten, worden vanaf heden tot en met 15 februari geen vluchten toegestaan. Ugentiegevallen worden binnen de regering besproken. Binnenlandse vluchten zijn  toegestaan alleen voor medische dringende zaken en vracht, geen toeristen.  Er zal streng gecontroleerd worden.’

Minister Amoksi van Justitie en Politie somde een reeks bedrijven en instanties op die in de lockdown weekeinden open mogen zijn, werken, hun diensten mogen aanbieden:

productiebedrijven, exporteurs, landbouwbedrijven, bedrijven in de goud- en oliesector, nutsbedrijven, horeca fooddelivery bedrijven, bakkerijen, slagerijen, luchtvaart- en zeevaartbedrijven, apotheken, security bedrijven, 

mantelzorg (ook individuen die bedlegerige en andere behoeftigen ondersteunen, maar wel registreren), thuiszorg, 

dialysecentra (mensen met dringende medische issues moeten 105 bellen of het Command Center en dan speelt de politie erop in), uitvaartbedrijven, 

veevoederbedrijven, veehouders, kippenkwekers, 

dierenartsen, tandartsen, medische instellingen, laboratoria, centra voor medische diagnostiek, poliklinieken, 

leden van de Assemblee, rechterlijke macht, advocaten, notarissen, landmeters,

servicestations mogen open voor essentiele diensten,

werknemers in uniform met bedrijfspas en id-kaart.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: