Suriname is de sigaar

 Als wij militant Siebrano Pique en zijn B.B.B.-groep (Blaka Biging Bondru) mogen geloven, deugt het regeringsbeleid niet. Althans dat beeld wordt geschetst in een petitie die de vorige week werd overhandigd aan DNA-voorzitter Marinus Bee. Ontevreden burgers spraken hun misnoegen uit over het beleid van regering Santokhi.  De uit de pan vliegende kosten van levensonderhoud, de sterk oplopende wisselkoersen, het voorgestelde IMF-programma en meer werden aan de kaak gesteld. De protesterende B.B.B.-aanhang is de mening toegedaan dat het volk de sigaar is. “Weg met Chan” werd er gescandeerd, krachttermen en racistische toespelingen ontbraken niet.

Belangenbehartiger van de wakaman

Dagblad Suriname werd door een toeschouwer van de B.B.B.- protestdemonstratie erop geattendeerd dat Pique, wat protestacties betreft, geen onbekende is binnen de samenleving. “Tijdens het Bouterse-tijdperk liet hij ook van zich horen en zorgde hij voor consternatie. Komende uit de schoot van de NDP kwam er een moment, waarop Pique zich keerde tegen het paarse huis en aansluiting zocht bij protestgroepen, die zich keerden tegen het falend bewind van Bouterse. Hij profileerde zich als belangenbehartiger van de wakaman.”

Scenario

“Zijn anti-NDP-houding heeft niet lang geduurd. Binnen een wip en een zucht keerde hij terug naar huis om vastberaden het NDP-kamp te ondersteunen. Het is publiek geheim dat de NDP wordt gezien als ‘ogriman partij’. Pique wordt ervan verdacht een NDP-scenario te hebben uitgevoerd om de protestgroepen tegen het regiem van Bouterse te ondermijnen.”

Vergelijking in optreden

“Als wij de protestdemonstratie tegen de NDP-regering vergelijken met de actie die Pique en zijn medestanders tegen de regering Santokhi voert, valt het op dat de groep geen mamio is. De B.B.B.-groep vormt geen weerspiegeling van alle belangen en geledingen van de samenleving. De aanhang van Pique gebruikt, anders dan protestgroepen waarmee zij vergeleken wordt, liederlijke taal tijdens het kenbaar maken van hun misnoegen. Racistische uitspraken zijn standaard aan het worden. Het politieoptreden tegen de betogers is nu toleranter, minder ruw en onderdrukkend dan toen de NDP de scepter zwaaide.”

Financiering

Wekt het logo van B.B.B.  rassensentimenten op?

“De B.B.B.-groep stelt bussen en andere tegemoetkomingen beschikbaar om deelnemers aan de protestacties heen en terug te vervoeren. De actievoerders tegen Bouterse hadden die luxe niet. De acties worden gecoördineerd en gefinancierd door personen en organisaties die niet nader zijn genoemd. De actievoerders worden gezien als een NDP-cel. Niemand heeft deze bewering tegengesproken.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: