OAS veroordeelt illegale inbeslagname door Venezuela van twee Guyanese vissersboten

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft woensdag de inbeslagname vorige week donderdag door de dictatoriale leiding van Venezuela van twee Guyanese vissersboten – Lady Nayera en Sea Wolf  -, en de 12-koppige bemanning, binnen de Guyanese Exclusieve Economische Zone (EEZ). De boten werden afgevoerd naar de haven van Guiria. Het Generaal Secretariaat van de OAS eist, dat de bemanningsleden meteen en veilig worden overgedragen aan de Guyanese autoriteiten, alsook hun twee boten.

Daarenboven wijst de OAS op het lopende grensgeschil tussen Venezuela en Guyana. ‘Dat kan niet worden opgelost met unilaterale acties’, aldus de OAS in een woensdag uitgebrachte verklaring. ‘Iedere poging om het internationaal wettelijk proces te laten ontsporen, zoals het door de regering-Maduro uitgevaardigde decreet (om een nieuw maritiem gebied van Venezuela te vestigen, genaamd ‘Territory for the development of the Atlantic Façade’, dat de territoriale wateren van Guyana omvat), is in tegenspraak met alle internationale wetgeving en standaarden, en heeft geen enkele rechtsgrond.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: