Hoge verwachtingen voor Surinaamse boringen

Het succespercentage van meer dan 85 procent, dat ExxonMobil in Guyana heeft gehad bij het productieve Stabroek-blok, leidt ertoe dat het Guyana-Surinaamse bekken verder wordt geopend en analisten geloven dat er miljarden vaten olie nog ontdekt moeten worden, dit meldt Oilnow. Sinds 2015 heeft ExxonMobil 18 commerciële ontdekkingen gedaan in 21 putten, die in het Guyanese Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare zijn geboord. Dat komt overeen met naar schatting 9 miljard vaten olie-equivalent. In Suriname hebben Total en Apache in iets meer dan 12 maanden tijd 4 ontdekkingen gedaan op het 1,4 miljoen hectare grote Blok 58.

Mooie toekomst voor Suriname

Na het enorme succes van Guyana zegt consultancygroep Wood Mackenzie dat er een mooie toekomst is voor Suriname. “Het land is in opkomst als een diepwatergrootmacht en zal floreren. Andere operators zullen proberen het succes, dat ExxonMobil en Apache hadden in de vondsten in Guyana en Suriname, te  herhalen, aldus WoodMac. “In veel diepwater blokken heeft de meerderheidspartner een belang van meer dan 50%. We verwachten dat de huidige spelers voorafgaand aan het boren zullen kijken naar het delen van risico- en kapitaalverplichtingen. Er zouden kansen moeten zijn om in te boeren. WoodMac zei verder dat de activiteiten in het diepe water van Suriname zullen worden opgevoerd door Total en Apache op ‘volle gas’. Total heeft 2 booreilanden veiliggesteld voor verdere exploratie in Blok 58 en om de ingediende beoordelingsplannen voor zijn ontdekkingen in het blok te vervullen. Petronas, Shell en Tullow Oil zullen zich bij het duo voegen, terwijl ze een nieuw gebied diep waterbronnen boren”, zei WoodMac. Ondertussen zal ExxonMobil in Guyana de komende maanden nog 2 boorschepen toevoegen aan de 4, die al offshore opereren. Het bedrijf is ook van plan om dit jaar meer dan een dozijn exploratie- en evaluatieputten te boren in het diepe waterbekken van Guyana.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: