Covax heeft onvoldoende geld om aan vaccinverwachtingen te kunnen voldoen

Het internationaal initiatief Covid-19 Vaccine Global Access Facility (Covax) heeft tot doel vaccins op grote schaal en vooral rechtvaardig te verspreiden, maar heeft een tekort aan middelen. In het beste geval zal Covax dit jaar slechts een klein deel van de bevolking van lage-inkomenslanden bereiken. Suriname heeft pas mogelijk in 2023 voldoende vaccins voor 80 procent van de bevolking, ook door gebrek aan geld. In eerste instantie kunnen zo’n 139.000 inwoners een vaccin toegediend krijgen, zodra het naar verwachting medio februari beschikbaar is, waarbij als eersten in aanmerking komen frontlinie-personeel en overige kwetsbare groepen. Het vervolg is echter nog onzeker. Als land ben je afhankelijk van de vaccin-markt, al of niet via Covax of via bevriende landen. Maar feiten tonen vandaag de dag al dat de levering van vaccins her en der in de wereld al spaak loopt. Diverse landen ontvangen minder vaccins dan waar om was gevraagd en besteld. Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie over de situatie rond vaccin-levering aan Suriname.

Terwijl de pandemie aanhoudt, keert de vooruitgang op andere gebieden van de mondiale gezondheid, zoals het immuniseren van kinderen en het uitroeien van polio, sterk terug. Vanwege covid-19 zouden in 2020 naar verwachting ongeveer 1,5 miljoen meer mensen sterven aan aids, tuberculose en malaria. Dat aantal benadert dat van de wereldwijde covid-19-sterfgevallen in dezelfde periode. Het aantal mensen dat acute honger ervaart of het risico loopt op acute honger is het afgelopen jaar ruwweg verdubbeld, en de Wereldbank schat dat de pandemie 100 miljoen mensen in extreme armoede heeft doen belanden; aan het einde van dit jaar zullen naar verwachting nog eens 50 miljoen mensen lijden aan honger. 

Vrouwen en meisjes worden tijdens de pandemie geconfronteerd met een groter risico op gendergerelateerd geweld, waaronder verkrachting, kindhuwelijken en seksslavernij. Door sluiting van scholen en ontoegankelijk leren op afstand krijgen 463 miljoen kinderen geen formeel onderwijs.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: