Activist Siebrano Pique weer een vrij man

Siebrano Pique (41) is woensdag 27 januari in vrijheid gesteld. Zijn advocate Maureen Nibte had bij het Openbaar Ministerie (OM) een verzoek tot invrijheidstelling ingediend. Haar verzoek werd woensdagochtend gehonoreerd door een Officier van Justitie. 

Pique werd zaterdag 23 januari door de recherche van Regio Midden  bijgestaan door het Regio Bijstands Team Paramaribo op zijn woonadres te Para aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in 2014 een postpakket ter verzending naar het buitenland aangeboden bij één van de postbedrijven in Paramaribo. Tijdens controle door de douanerecherche werd 150 milliliter vloeibare cocaïne in het postpakket aangetroffen.

Zowel het postpakket als de vloeibare coke werden door de Douanerecherche in beslag genomen en overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade.

Hij ontkent het strafbare feit te hebben gepleegd. Volgens de politie heeft Pique namen genoemd van overleden personen die achter deze zaak zouden hebben gezeten.

Nibte zei eerder deze week tegenover Dagblad Suriname: ‘Het strafbaar feit is al lang bekend en ik heb nergens een opsporing voor deze persoon gezien. Ook niet in de media. Heeft het OM, die het monopolie voor opsporing heeft, hem nu nodig? We zijn nu in 2021. Ze mogen hem vervolgen, maar het kan ook met een dagvaarding voor de zitting. Er is geen dringende noodzaak te zien om de verdachte in verzekering te stellen. Vooral omdat zeven jaar geen redelijke termijn is.’

De arrestatie van Pique leidde meteen tot verontwaardigde reacties uit de samenleving op vooral social media. Velen vinden het onbegrijpelijk en opmerkelijk, dat de activist nu pas – het strafbaar feit is gepleegd in 2014 – werd opgepakt. Veel burgers zagen de arrestatie juist nu als een bewuste actie. De man is de afgelopen periode een bekende activist geworden, die vooral protesten organiseert gericht tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk. Zijn acties brengen echter nauwelijks demonstranten op de straat. Bij zijn protesten zijn nooit meer dan 100 personen verschenen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: