Total lockdown laatste weekend januari en eerste weekend februari

De nieuwe Covid-19 maatregelen voor de komende 14 dagen (26 januari tot en met 9 februari) zijn al voordat de officiële Covid-update Zoom-persconferentie van de gezondheidsautoriteiten zou beginnen, dinsdagmiddag om drie uur, uitgelekt. 

Volgens een bericht van de Communicatie Dienst Suriname, CDS, zijn de uitgelekte maatregelen opgenomen in een concept en is de CDS niet blij dat die zijn gelekt. Gelet op het belang van de nieuwe maatregelen, met name de aangekondigde twee total lockdown weekeinden, zijn de maatregelen hieronder opgenomen.

Dragen mond/neusbedekking verplicht buiten het eigen huis, met name bij het betreden van ruimten (behalve voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar)

Avondklok van 19 uur tot 5 uur de volgende dag, gelden voor de weekdagen (maandag tot en met vrijdag)

Weekend lockdowns

Twee achtereenvolgende weekeinden total lockdowns ingaande vrijdag 29 januari om 19:00 uur tot en met maandag 1 februari 05:00 uur en op vrijdag 5 februari om 19:00 uur tot en met maandag 8 februari 05:00 uur. 

In de weekend lockdown zullen alleen specifieke groepen personen met toestemming op straat mogen. Alle winkels en handelszaken zullen gesloten zijn.

– De bevolking wordt verzocht om reeds bij beginnende symptomen zo snel mogelijk te gaan testen en zich te isoleren van collega’s en familie totdat de test uitslag bekend is.

Overheidskantoren en andere bedrijven zoveel als mogelijk met minimale bezetting;

zoveel als mogelijk van huis uit werken en slechts de essentiële diensten functioneren.

Samenscholingen toegestaan tot maximaal 5 personen, behalve voor werk en sectoren/activiteiten waarvoor er een protocol is.

Religieuze bijeenkomsten, gebedsdiensten, rouwzittingen en begrafenissen: tot maximaal 10 personen (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat) en onder strikte naleving protocol.

Verbod op feesten, inclusief huisfeesten die potentiële mass spreading events zijn (hiervoor mag onder geen beding toestemming/ontheffing gegeven worden door de autoriteiten!)

Restaurants: afhaal en delivery onder naleving protocol (na 19:00 uur alleen voor deliveryservice tot 22:00 uur). In weekend lockdown de hele dag alleen delivery tot 22:00 uur

– Bars, clubs, dancings en indoor dining restaurants: gesloten

– Casino’s en betting kantoren: gesloten

– Transport: onder naleving protocol

– Markten: weekdagen open onder naleving protocol en strak toezicht marktmeesters, milieu- en arbeidsinspectie; in het weekend gesloten.

– Recreatieoorden: gesloten

– Gyms, yoga en-dansscholen, aerobics, zumba: gesloten

– Contact sporten: niet

– Scholen gesloten (opstart afstandsonderwijs in behandeling)

Vermeldenswaard zijn de volgende besluiten:

1. De handhaving zal intensiever zijn gedurende de komende periode.

2. Het gebruik van alcohol in het openbaar is per zaterdag 23 januari verboden.

3. Het onnodig en zonder reden ophouden in groepsverband voor een winkel is per zaterdag 23 januari verboden.

4. Per zaterdag 23 januari is winkelbezoek slechts toegestaan voor 1 persoon per gezin.

5. Recreatieoorden zijn gesloten. Tegen personen die in weekenden zich naar recreatieoorden willen begeven, zal worden opgetreden. De sancties zullen eveneens gelden voor de vergunninghouders van recreatieoorden.

error: Kopiëren mag niet!