Vrouwen grootste groep werklozen

Er is nog steeds sprake van werkloosheid. De waarnemend onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas – Friperson, zegt aan Dagblad Suriname dat volgens het huishoudonderzoek van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in Paramaribo en Wanica over de jaren 2015 tot en met 2018 het aantal werklozen in 2017 is gedaald ten opzichte van 2016. In het jaar 2018 blijkt er wel een forse stijging te zijn ten opzichte van 2017. Opvallend genoeg blijkt het merendeel van de werklozen vrouw te zijn. Esajas – Friperson zegt dat alle werklozen zich kunnen registreren bij de dienst Arbeidsbemiddeling voor een baan of in het kader van het BNTF-project “Van Grassroot tot ondernemer en het her- en bijscholen van werkzamen”. Hierbij kunnen zij dan een vak leren of gaan voor ondernemerschap.

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) doet zelf geen onderzoek naar werkloosheid. Zij heeft wel secundaire data over werkzoekenden, waarin eveneens werklozen zitten, maar de dekking geeft geen landelijke representatie weer. Maanden geleden hebben enkele burgers hun werk verloren. “De aanvraag voor uitbetaling van een deel van de groep is reeds naar Financiën”, benadrukt de waarnemend onderdirecteur. Nadat er in het laatste kwartaal van 2020 contact is gemaakt met de geregistreerde werklozen, bleek dat een heel klein deel weer emplooi gevonden had. Een groot deel was naar eigen zeggen nog werkloos. 

Registreren nog mogelijk

Voor de burgers die zonder werk zitten, bestaat er een registratie. Tijdens de vorige registratie hebben ongeveer 11.637 mensen zich geregistreerd. Het totaal aantal geregistreerde personen tussen mei en juli 2020 voor Paramaribo is 9.258, Saramacca 666 en Nickerie 1.713. Dat is in totaal 11.637. De nieuwe registratie gaat per 1 februari 2021 van start. De groep werklozen is groot en komen ook uit verschillende sectoren. De beroepsgroepen/ sectoren die tot de geregistreerde behoorden van de eerste covid-registratie zijn onder andere bushouders, crèchemedewerkers/oppasmedewerkers, crafters, marktventers, hosselaars/kleine zelfstandigen, casinomedewerkers, taxichauffeurs, bouwvakkers, schoonmaaksters, security guards en nog veel meer. Maar de registraties kan ook nog voor hen die nog niet geregistreerd zijn.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: