Suriname overweegt openen grens met Guyana en geen quarantainemaatregelen op te leggen aan Guyanezen

Suriname is op weg om de grens met Guyana te heropenen en om voor Guyanese reizigers af te zien van de quarantainemaatregelen. Dat heeft minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme naar verluidt in het weekeinde bekendgemaakt, zo heeft Dagblad Suriname vernomen.

Het Canawaima-kantoor zou in overleg zijn met Guyana om de heropening voor te bereiden. ‘We werken naar een spoedige heropening toe’, aldus Jubithana. ‘Guyana, dat geen quarantainebeleid kent, heeft problemen met het Surinaamse beleid dienaangaande.’

Er zou overleg tussen Jubithana en zijn collega van het ministerie van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zijn geweest om voor Guyana en Guyanezen te maken. Jubithana: ‘Business moet op gang komen. We hebben alle begrip getoond. Guyana heeft code groen.

Nu moet via via een diplomatieke nota worden aangegeven hoe ver we zijn. Komende week mogelijk al heropening van de grens met Guyana.’

Risico op komst Britse Covid-variant naar Suriname met heropening grens Guyana

De beslissing om de grens te openen en geen quarantainemaatregelen op te leggen aan Guyanezen, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de lokale Surinaamse volksgezondheid. Immers, onlangs is de gevreesde en zeer besmettelijke Britse Covid-variant geconstateerd op Trinidad & Tobago. Daarvandaan vertrekt wekelijks een aantal vluchten naar  Guyana en dat vergroot het risico dat de Britse variant gaat opduiken in Guyana en vervolgens in Suriname, vooral nu zeer binnenkort heropening van de grens wordt verwacht.

Minister Ramadhin was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: