Ministerie van AW&J begint 1 februari met online registratie Covid-19 steun

Kleine en middelgrote ondernemers en kleine zelfstandigen, die slachtoffer geworden zijn van de covid-19 pandemie kunnen zich binnenkort registreren bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) voor covidsteun. De fungerend onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas – Friperson, zegt aan Dagblad Suriname dat dit een hele nieuwe registratie wordt. Vanaf het moment dat deze kwestie in het parlement door de president is aangehaald, zijn er diverse burgers naar het ministerie getogen om meer informatie op te vragen over deze registratie. Echter zegt Esajas – Friperson dat AW&J nog niet van start is gegaan daarmee. Zij benadrukt dat er zo spoedig mogelijk een officiële bekendmaking zal komen hierover en ook een link zal worden doorgegeven voor de online registratie. Hierbij zullen betrokkenen ook precies weten tot welke categorie zij behoren.

Verder vermeldt de functionaris dat er verschillende categorieën personen zijn die zich kunnen registreren bij het ministerie. Deze categorieën zijn: werklozen, dus personen die in loondienst waren en vanwege de covid-19 maatregelen zijn ontslagen door hun werkgever. Onder de tweede categorie vallen personen die nog in loondienst zijn, maar een verminderd inkomen ontvangen vanwege het feit dat de werkgever minder inkomen heeft door covid-19. De derde categorie zijn kleine en middelgrote ondernemingen (niet meer dan 20 werknemers in dienst hebbend) en kleine zelfstandige (personen die een onderneming exploiteren, maar geen werknemers in dienst hebben). Voor het in aanmerking komen voor een uitkering zullen de betrokken duidelijke bewijzen moeten hebben o.a. dat men geregistreerd is bij KKF, belasting betaalt etc. Hiermee geeft het ministerie ook een signaal aan personen/bedrijven om zich te begeven in de formele sector.

Deze registratie zal goede statistieken opleveren met betrekking tot het aantal werklozen en gesloten bedrijven, met als oorzaak de covid-19 pandemie. Ook is het noodzakelijk dat men in het bezit is van een bankrekening, zodat er giraal overgemaakt kan worden.  De geplande registratiedatum is 1 februari en gaat alvast een maand duren waarna de geselecteerde betrokkenen worden doorgestuurd naar het ministerie van Financiën & Planning ter uitbetaling. Esajas-Friperson benadrukt dat de betaling van de uitkering niet geschiedt door het ministerie van AW&J.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: