Minister Ramadhin: ‘Lockdown zorgt voor minder beweging en daardoor minder transmissie’

Het ministerie van Volksgezondheid is vooralsnog niet van plan om af te stappen van de avondklok als, ‘effectief middel in de strijd tegen het covid-19 virus’.  De avondklok bestaat feitelijk al sinds eind maart vorig jaar, wekelijks, tweewekelijks, met nu en dan wisselende tijdstippen wat betreft de begin- en eindtijd. Steeds meer mensen lijken echter in buurten van Paramaribo de avondklok te negeren. Veel mensen bevinden zich op straat tijdens de uren van de avondklok. Ook is er het nodige verkeer. Mensen lijken moe te zijn geworden van de avondklok en ze zien niet een zichtbaar positief effect van die maatregel op het aantal dagelijkse besmettingen. 

Daar denkt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid echter anders over, zo blijkt uit zijn reactie tegenover Dagblad Suriname. Ramadhin: ‘Een lockdown (avondklok) is voor ons juist goed, omdat het wetenschappelijk bewezen is dat een lockdown sowieso zorgt voor minder beweging in de samenleving en daardoor dus ook minder transmissie. En dat is ook de beweegreden geweest van ons om nog steeds te gaan voor een lockdown. Dus, wij blijven achter het standpunt staan van een lockdown, ook vanwege het nachtelijk leven in Suriname, dat intiem is, hebben wij nog steeds een lockdown en wij gaan daar achter blijven staan totdat wij merken dat de besmettingen weer normaliseren.’

Het VHP-assembleelid, tevens vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman, zegt in een reactie dat met de avondklok voorkomen moet worden dat groepen mensen samenkomen, crowding. “We kennen hier een cultuur van warmte, samen komen. Maar een avondklok is een middel om wederzijdse transmissie tegen te gaan en ook om wat discipline bij te brengen bij mensen. Natuurlijk kan een avondklok bijdragen aan toenemende klachten bij burgers van psychische aard. Dat wordt echter nog teveel miskend in de gezondheidssector.”  Ook zijn collega in het parlement, Mahinder Jogi, vindt dat de avondklok gehandhaafd moet worden. ‘Het wordt erger. De naleving van de covid-regels door burgers laat veel te wensen over.’

‘Verschuiving met drie uur van avondklok zou verlichting voor horeca zijn’

NDP-assembleelid Ann Sadi is ook voor handhaving van de avondklok, zo laat zij Dagblad Suriname weten. ‘Nu blijkt dat de besmettingen dagelijks stijgen, mag de avondklok van mij wel blijven. De vraag is natuurlijk ook dat als de avondklok er niet zou zijn, zouden er dan meer besmettingen zijn? Wat de leiding wel zou kunnen doen, is het aanvangstijdstip van de avondklok verschuiven van zeven uur naar tien uur ‘s avonds. Het is natuurlijk wel erg lastig voor de horecabedrijven, maar een verschuiving met drie uur zou een verlichting zijn voor de horeca. Ik doe wel een beroep op iedereen de verantwoordelijkheid te nemen en de covid-protocollen in acht te nemen. Voor zo’n klein land is het wel erg hoog, het aantal besmettingen.’

Toch is er in Suriname, ondanks de langdurige avondklok, geen verzet tegen de avondklok. Er is geen protest te horen. Suriname lijkt de avondklok te hebben geaccepteerd als deel van het dagelijks leven, het nieuwe normaal.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: