Hasrat kocht D-Max van SZF voor slechts SRD 15.750

Humphrey Hasrat, de inmiddels ex-medisch directeur van het Staatsziekenfonds, heeft op 14 juli 2020 voor het luttele bedrag van SRD 15.000 een Isuzu D-Max pick-up, bouwjaar 2015, van het staatsbedrijf gekocht. Dat blijkt uit documenten, waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen. Het voertuig, met als kentekennummer 45-56 HV, stond toen geregistreerd op naam van het SZF en is met toestemming van de toenmalige algemeen directeur, Ricky Kromodihardjo, doorverkocht aan Hasrat. Het onderzoek naar de malversaties, waarin de ex-directieleden betrokken zijn geweest, is nog gaande. Uit de documenten blijkt dat er drie Isuzu D-Max pick-ups door het SZF waren afgeschreven, waarvan de directie besloten had die van de hand te toen voor een verkoopprijs per pick-up van USD 1.500. De betaling in SRD mocht wel, maar dan wel tegen een bankkoers van SRD 10.50 voor een Amerikaanse dollar. Dat komt neer op een bedrag van SRD 15.750. Hasrat betaalde dit bedrag op 17 juli 2020 aan de afdeling Financieel Beheer van het SZF. Opmerkelijk is dat het bedrag aangegeven in de brief van Kromodihardjo SRD 750 lager is dan het bedrag aangegeven op de kwitantie. De directie stelde bij de verkoop als voorwaarde dat de huidige gebruikers van voornoemde drie voertuigen voorkeur zouden krijgen bij de verkoop. In de praktijk is zo een pick-up te vinden voor bedragen boven USD 20.000.

Ook Parmessar kocht spotgoedkope pick-up

Hasrat, Kromodihardjo en SZF-medisch inspecteur Rudrakanth Oemraw werden in augustus 2020 op non-actief gesteld. Al sinds de vorige regeringsperiode is het SZF beschuldigd van wantoestanden organisatorisch, financieel en in de medische zorg. Hasrat heeft toen een Toyota Hilux Revo en een laptop, allen eigendommen van het SZF, ingeleverd. Niet duidelijk is aan wie de twee andere voertuigen (Isuzu’s) zijn doorverkocht. Het is geen geheim dat politici en vooral toppers van ministeries en staatsbedrijven er een gewoonte van hebben gemaakt om peperduur ingekochte dienstvoertuigen bij hun vertrek voor spotgoedkope bedragen af te laten schrijven en dan over te kopen. In juli 2020 was dat ook het geval bij ex-LVV-minister, nu NDP-fractieleider, Rabin Parmessar toen hij een VW Amarok van de overheid, voor het luttele bedrag van SRD 20.000 had overgenomen. Door de opgelopen kritiek leverde hij het voertuig hierna weer in. Daarnaast bleek bij de regeringswisseling dat veel ministers, ook vicepresident Ronnie Brunswijk, te zitten met een tekort aan dienstvoertuigen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: