Nederlandse regering werft wereldwijd studenten voor techniek en ict, niet in Suriname

‘Het staat Surinaamse studenten natuurlijk vrij om in Nederland een ict- of techniekopleiding te volgen’

De Nederlandse regering werft wereldwijd studenten voor de tekortsectoren ‘techniek’ en ‘ict’. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onlangs bekendgemaakt in een veertien pagina’s tellende brief aan de Tweede Kamer. Voor het werven van internationals wil het kabinet van kwantiteit naar kwaliteit, aldus Van Engelshoven. Het idee is om vooral techniek- en ict-studenten hierheen te halen: dat zijn sectoren met krapte op de arbeidsmarkt. Hetzelfde geldt weliswaar voor onderwijs en de zorg, maar daar is het volgens de minister belangrijk dat iemand goed Nederlands spreekt

De minister noemt bepaalde landen waar Nederland graag intensiever mee wil samenwerken. Dat zijn landen die bijvoorbeeld ‘de kwaliteit van hoger onderwijs en wetenschap op orde hebben’ en ‘onze academische kernwaarden delen’, aldus de minister in haar brief.

Maar, er gelden meer overwegingen. Het kan ook gaan om landen die de Nederlandse kennissector economische mogelijkheden bieden, of waarmee samenwerking een ‘buitenlandpolitiek belang’ dient. De minister wil met haar nieuwe strategie vooral inzetten op samenwerking met Duitsland, Frankrijk, het VK, Brazilië, China, India, Indonesië, Japan, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en ‘mogelijk Israël en/of Zwitserland’. In Turkije, Mexico, Rusland en Vietnam worden de activiteiten juist afgebouwd. Suriname wordt niet genoemd. 

In een reactie laat de woordvoerder van minister Van Engelshoven, Michiel Hendrikx, Dagblad Suriname vrijdag 15 januari weten dat de landen waar Nederland zich specifiek op gaat inzetten zijn genoemd in de brief van de minister. ‘Daar valt Suriname niet onder. Het staat Surinaamse studenten natuurlijk vrij om in Nederland een ict- of techniekopleiding te volgen.’ Waarom Suriname niet in aanmerking komt, is onduidelijk. Het Surinaamse ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur was – ondanks herhaald verzoek – niet bereikbaar voor een reactie. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: