De burger vindt: ‘Politicoloog Breeveld heeft gelijk: protestacties tegen regering zijn prematuur’

‘Laat Chan zijn werk rustig doen’

Politicoloog Hans Breeveld vindt de protestacties van activist Siebrano Pique tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk prematuur. De regering moet volgens Breeveld de kans krijgen om beleid uit te stippelen. Zo’n zes maanden is de regering aan het werk. Bent u, de burger, het met Breeveld eens en is actievoeren nu tegen het regeringsbeleid inderdaad te vroeg? Deze vraag stelde Dagblad Suriname aan haar lezers en volgers op haar Facebookpagina. De reacties volgden elkaar snel op. Hieronder een willekeurige selectie uit de vele reacties.

Jimmy: ‘Bouta heeft jullie 10 jaren kaalgeplukt; waar was je protest toen?

Kan iemand die man even uitleggen dat we in deze troep zitten, omdat zijn leider van de NDP alles met zich heeft meegenomen en geen cent heeft achtergelaten voor de nieuwe regering. Als hij zoveel wil bewijzen, laat hij naar Leonsberg gaan en daar protesteren.’

‘Al gaat men actievoeren, je bereikt er niets mee, alles heeft tijd nodig’

Esseline: ‘Eens met u meneer Breeveld. Deze regering moet het puin opruimen van de vorige regering. Het duurt wel even. Ik heb het volste vertrouwen dat het goed komt. Al gaat men actievoeren, je bereikt niets mee, alles heeft tijd nodig.’

Hesdy: ‘Het is helemaal niet te vroeg. Het is de juiste timing. Bij de vorige regering was het eerder. Dat was te vroeg. Deze regering maakt er een potje van, nadat ze beloofd hadden het beter te doen. Vanaf het begin wisten ze van de gebreken. Ze zaten aan tafel met de vorige regeringsleider.’

Irwin schrijft het ‘roerend eens’ te zijn ‘met meneer Breeveld’. ‘De gevolgen van 10 jaar wanbeleid kun je niet binnen 6 of 12 maanden wegpoetsen. Mensen hebben onrealistische verwachtingen en worden natuurlijk ook opgehitst door politieke tegenstanders. En daarom zal de geschiedenis zich blijven herhalen. Eén groep bouwt het land 10 jaar lang op, daarna zet het volk charismatische gelukszoekers aan de macht, die al het harde werk van de voorgangers tenietdoen. Daarna zijn de conservatieven goed om het puin weer op te ruimen. Deze cyclus herhaalt zich om de 20 jaar vanaf 1980. Jammer voor dit mooie land.’

‘We moeten met ons allen de bittere pil slikken om daarna beter te worden’

Irma: ‘Ik vind dat de mensen toch moeten luisteren naar de beleidsmakers. De president heeft al vanaf het begin aangegeven dat we eerst een crisisperiode zullen hebben, daarna volgt stabiliteit en dan zullen we het beter hebben, dat is toch duidelijk. We moeten met ons allen de bittere pil slikken om daarna beter te worden.’

Mala: ‘Inderdaad meneer Hans Breeveld, u heeft gelijk.’

Silvana: ‘Het is niet te vroeg. Nu moeten ze beginnen voordat we doodgaan.’

Nita: ‘In 200 dagen kan een baby niet zelfstandig lopen, dus 10 jaren hebben we alles geslikt en geen enkel protest. Dusssss geen gratis pakketten meer.’

Franklin: ‘Actievoerders moeten ze een tijdje naar Santa sturen, dan weten ze wat werken is en niet waar in de hele wereld lockdown is. Dus regering, deze mensen opsluiten als ze de wet overtreden.’

Els vindt ook dat Hans Breeveld gelijk heeft. ‘Geef de regering wat tijd.’

‘Hij heeft maar één doel, de regering moet naar huis’

Joan: ‘Hij heeft maar één doel, de regering moet naar huis. Dat ze geen regeermacht hebben, is moeilijk te accepteren. Zijn leuze is daarom steeds, Chan moet weg. Laat Chan zijn werk rustig doen. Hij is voor 5 jaar gekozen en het wordt zeker langer.’

Chandeni: ‘Eenieder mag protesteren, het is hun goed recht. Ik vraag me alleen af waarom dit niet gedaan is tijdens de eerste 5 maanden van de regering Bouterse? Toen moest men protesteren tegen de besluiten die ze namen waarvan we de gevolgen nu dragen!’

Sita: ‘Hij moet eerst vergunning aanvragen om te demonstreren. De regering heeft het recht om de demonstratie te stoppen. Een boete zou op zijn plaats zijn, omdat hij ook de coronaregels heeft overtreden.’

Shailendrasing is van mening dat Surinamers te verdeeld en te afhankelijk van politici zijn. ‘Je gaat ze tot op hun core moeten raken, wil je ze massaal op straat krijgen. En daar zijn we nog niet. Er wordt nog net dat beetje gedaan, zodat het niet escaleert en momentum pak. Zolang corruptie niet wordt aangepakt, blijft het volk afhankelijk; politici gaan die verandering niet brengen, het volk zal het moeten eisen. Vicieuze cirkel…’

Bea: ‘Overbodige vraag. Geef ze 2 jaar de tijd. Wat er in 10 jaar is gebeurd, is ongekend in Suriname. Dat is niet voor iedereen te begrijpen. De boeven en hun vrienden gaan zeker protesteren, die willen geen onderzoek.’

Oesha: ‘Waarom heeft men niet geprotesteerd 10 jaren terug? We hebben nu te kampen met de gevolgen. Waar zijn al de gestolen gelden en boeven….Doofpot?’

Shasa is het eens met Breeveld. ‘Om iets op te bouwen, moet je eerst een goede fundering hebben. Anders valt de boel als een kaartenhuis in elkaar.’

Djiendra: ‘Ja, veel te vroeg, want alle plooien van het 10 jaren beleid van de vorige regering moeten nog gestreken worden. Laat deze lummel protesteren om zo snel als mogelijk Hoefdraad te pakken te krijgen en de gestolen gelden terug te laten storten.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: