Beruchte in Suriname geboren crimineel ‘Zwarte Cobra’ terug in Nederland meteen aangehouden

De beruchte in Suriname geboren Utrechtse drugscrimineel Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra, is vrijdagochtend vanuit de Verenigde Staten geland op Schiphol. Hij is meteen weer aangehouden, omdat hij nog veertien maanden van een oude straf moet uitzitten. Diverse Nederlandse media berichten over zijn terugkeer in Nederland en aanhouding.

De Zwarte Cobra is meerdere keren veroordeeld voor drugshandel en heeft zestien jaar vastgezeten in de Verenigde Staten. Hij werd  in 2003 gearresteerd in Spanje, nadat de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA hem in een val had gelokt. Hij werd aan de VS uitgeleverd. De rechtbank in New York veroordeelde hem in januari 2006 tot twintig jaar cel en een miljoen dollar boete voor het voornemen om een miljoen xtc-pillen naar New York te smokkelen. Hij kreeg enkele jaren strafkorting.

Rommy wordt in Nederland verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de van oorsprong Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en zijn Belgische vriendin Anne de Witte. Zij werden in mei 1993 doodgeschoten in Antwerpen. Die zaak maakt deel uit van het liquidatieproces Passage, waarin onder meer Dino Soerel terecht heeft gestaan. Justitie kondigde jaren geleden al aan dat Rommy ‘aan de beurt zou komen’ voor de dubbele moord in Antwerpen.

Rommy gold in de jaren negentig als een van de kopstukken in de Nederlandse onderwereld. Hij woonde in Nederland onder meer in Leusden en Maarssen. Zijn zoon stond in 2018 terecht voor plofkraken in onder meer Soest en Leersum.

Advocaat Teurlings, al twintig jaar de raadsman van Rommy, is lang bezig geweest om hem naar Nederland te halen.
Bijlagen

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: