Voedingspatroon voor volwassenen tijdens COVID-19

Er wordt dagelijks veel gezegd over gezonde voeding om zich te bewapenen tegen COVID-19.

Toch heb ik gedacht om als Medische Voedingskundige Specialist, het waarom van goede voeding niet alleen tijdens de COVID-19 pandemie, maar voor de totale levensloop toe te lichten. Een gebalanceerd voedingspatroon en goede hydratie (inname van vocht) is belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid. In dit artikel wil ik schrijven over volwassenen en de jeugd erbuiten houden, omdat die vanwege de groeifase waarin zij zitten, een ander voedingspatroon nodig hebben.

De noodzaak voor een goed voedingspatroon begint eigenlijk bij de geboorte en moet parallel lopen met de fysieke en mentale ontwikkeling van de mens omdat tijdens de groeifase het lichaam niet alleen energie en bouwstenen nodig heeft voor onderhoud, maar ook voor de groeifase die kinderen en adolescenten doormaken.

Volwassenen zijn de groeifase al gepasseerd en hebben hoofdzakelijk behoefte aan het onderhoud van wat ze hebben opgebouwd tijdens de groeifase. Als de opbouw van het lichaam tijdens de groeifase slecht was is er een wankelend fundament gelegd dat meer onderhoud nodig heeft. Ondanks dit wankelend fundament kan voorkomen worden dat dit sneller achteruitgaat, door zich in deze onderhoudsfase te bewapenen met een goed voedingspatroon en lichaamsbeweging.

Onderzoek heeft uitgewezenen dat behalve de invloed van ons genotype (menselijk genoom) het eet- en drinkgedrag een invloed heeft op ons fenotype (verstoringen in de stofwisseling die langzaam uitgroeien tot ziektebeelden). De literatuur geeft aan dat de basis voor vele chronische ziekten (diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, hoge bloeddruk, sommige kankersoorten, enz.) gelegd worden tijdens de kinderjaren. Ook het immuunsysteem (weerstand tegen infectieziekten) wordt door het fenotype van onze stofwisseling beïnvloed.

Nu terug naar de volwassenen. Wat ik nu zal vertellen zal u helpen behouden wat u in uw kinderjaren heeft opgebouwd, met het vooruitzicht om dagelijks goede “onderhoudsprotocollen” te volgen om uw gezondheid op peil te houden.

De bouwstenen van ons lichaam: proteïnen, koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen, mineralen, sporenelementen, antioxidanten, water en vet, komen in een gebalanceerde vorm voor in onverwerkt voedsel en ze ondersteunen de stofwisseling van het lichaam voor onderhoud en functie. Elke avond wanneer u naar bed gaat zorgt één van de belangrijke componenten van de onderhoudsgarde (groeihormoon) bij volwassenen ervoor, om de slijtage die door de dag tijdens onze fysieke en mentale inspanning en activiteiten is aangericht, te herstellen. Dus voldoende slaap is ook een belangrijke katalysator (medewerker) voor goede gezondheid.

Bij kinderen en adolescenten heeft het groeihormoon een additionele functie om het lichaam te ondersteunen in haar fysieke groei.

Hoe moet het voedingspatroon er uitzien om te voldoen aan de bovengenoemde eisen?

Een gezonde en gebalanceerde maaltijd moet voldoen aan de volgende eisen. De voedselsoorten moeten zoveel mogelijk vers of ingevroren zijn. Ze moeten in gelijke proporties op het bord aanwezig zijn. Zie hiernaast op het bord. Koolhydraten (zetmeel) proteïnen (eiwit), groenten, fruit en eventueel wat zuivelproducten (melk, yoghurt).

In Suriname zijn wij gewend een bord vol rijst, met daarbovenop een schepje groente en een stukje vlees of vis te eten. Dit komt neer op ongelijke hoeveelheden op het bord en leidt tot overmatig eten, omdat we te veel calorierijk voedsel innemen. Langzaam maar zeker slaat het lichaam de overbodige calorieën op als vet; en dan lijden wij aan overgewicht en uiteindelijk obesitas.

Vers onverwerkt voedsel:

Hieronder vallen vers fruit, verse of bevroren groenten (niet in blik), peulvruchten (alle pesiesoorten (niet in blik), rijst (zilvervlies of parboiled) geen witte rijst, knollen (cassave, jams, aardappelen, zoete patatten), vis, vlees, vleesvervangers, ei, melk (liefs halfvolle melk).

Drink voldoende water:

Water is belangrijk voor de voedselvertering en opname in het lichaam. Het lichaam bestaat voor 60 tot 75 % uit vocht (water), afhankelijk van ons leeftijd.  Zonder voldoende vocht in het lichaam kunnen de stofwisselingsprocessen niet adequaat plaatsvinden. Water is nodig in het lichaam om de voedingsstoffen (nutriënten) en andere stoffen in het bloed te vervoeren. Het participeert ook in het reguleren van de lichaamstemperatuur, het uitscheiden van afvalstoffen (urine en ontlasting, zweet), het smeren van gewrichten en als schokkenbreker in verschillende organen. Drink 1 tot 2 liters water per dag. Schoon water is de beste drank. Gebruik ook niet te veel commerciële vruchtensappen want vaak wordt er te veel suiker aan toegevoegd en dat is schadelijk voor de gezondheid. Als u niet voldoende water drinkt kan dit leiden tot uitdroging, die kan leiden tot disregulatie van de stofwisseling, die de functie van de nieren, het hart, het maag- en darmkanaal en de hersenen kan verstoren en zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Matig gebruik van zout en suiker:

Zoals eerder gesteld, gebruik matig zout (sojasausen, bouillonblokjes, keukenzout) bij het bereiden van uw eten. De meeste voedselsoorten, vooral aardvruchten hebben natuurlijke zouten, dus hoeft u er maar weinig zout aan toe te voegen. Beperk uw zoutinname tot ongeveer 5 gram, dat is één theelepel per dag.

Beperk het gebruik van snacks (tussendoortjes) die veel suiker of zout hebben. Beperk het gebruik van frisdranken en andere vruchtensappen die veel suiker bevatten. Gebruik liever versgeperste vruchtensappen waaraan geen suiker is toegevoegd.

Matig gebruik van vetten en oliën:

Gebruik zoveel als mogelijk Onverzadigde vetten zoals Advocaat olie, Canola olie, Olijfolie, Pindaolie, Zonnebloemolie, Sojaolie. Onze eigen Kokosolie is meer verzadigd, maar heeft een aangename geur en kan matig gebruikt worden, vooral als u veel beweegt en sport. Vermijd dierlijke vetten (reuzel, ghee, rundvet); die zijn allemaal verzadigd. Gebruik ook zuivelproducten met weinig vet zoals halfvolle melk. Probeer ook transvetten te vermijden, die worden gevonden in verwerkt voedsel zoals: “fastfood” (frietjes, bevroren pizza, cookies, margarine en spreads, enz.)

Thuis eten tijdens COVID-19:

Om besmettingsgevaar te minimaliseren is het aanbevolen om zoveel mogelijk thuis te eten tijdens de Covid-19 pandemie. Volg ook de andere aanbevelingen op om fysieke afstand te houden en de handen te reinigen.

Dr. R.S. Ellecom, Psy.D., Dr.P.H., HSPP Medisch voedingskundige Specialist Klinische Neuropsycholoog Tel. 899-64341 Email: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!