Roy Bhikharie: “Prijsdaling basisgoederen is brandjes blussen”

Het 20% goedkoper worden van de basisgoederen typeert de PVP-leider Roy Bhikharie als brandjes blussen. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat de schaarse US$ anders benut moet worden dan voor consumptieve doeleinden. “Wat nu gebeurt, is brandjes blussen. Men maakt de deviezen op voor consumptieve doeleinden en dat is niet verstandig”, zegt Bhikharie. “Wanneer de regering de basisgoederen tegen betaalbare prijzen wil garanderen, dan kan er bijvoorbeeld ondersteuning geboden worden aan personen om hun eigen groenten en andere producten op de markt te brengen. Ook kan de overheid invoerrechten verhogen op alle producten die lokaal geproduceerd worden. Zo werk je tegelijkertijd aan de immuniteit van het volk.” Vooral met de coronapandemie is het van belang dat eenieder weerstand opbouwt en dat kan alleen met betaalbare gezonde voeding.

Bhikharie wijst erop dat de koersontwikkeling overigens te maken heeft met enerzijds vraag en aanbod, en anderzijds het vertrouwen. Met het recent onderhoud tussen Desi Bouterse, Ronny Brunswijk en Chan Santokhi zijn de speculaties wederom toegenomen. Met betrekking tot de geldzending uit VS werd door deskundigen aangegeven dat FED de US$ gestuurd heeft, ook in de Zoommeeting van Kenniskring werd dat geopperd. Op een gegeven moment vindt er een correctie plaats dat het geen US$ betreft van FED, maar euro’s die ingewisseld zijn bij een cambio in Miami met toestemming van FED. “In de samenleving is er hierdoor veel wantrouwen ontstaan en dat heeft invloed op de koers.”

Bhikharie blijft erbij dat zolang de corruptie niet aangepakt wordt, het getij niet zal keren. Al die verhogingen die geïmplementeerd zijn, zouden niet nodig zijn als de regering het gestolen geld terug had gehaald, maar dat gebeurt niet. Er is evenmin gewerkt aan het opvoeren van de productie. Via de rr- en dr-leden kon er bijvoorbeeld een inventaris gemaakt worden om te kijken naar initiatieven voor zelfvoorziening en werkgelegenheid. “Je kan niet hetzelfde doen als de vorige regering en verwachten dat je andere uitkomsten zal zien. De enige manier dat de regering het vertrouwen terug kan brengen, is door goed bestuur”, aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: