Roy Bhikharie: “CBvS-schandaal lijkt op kinderspel, waar iedereen elkaar beschuldigt”

Het CBvS-schandaal is in een jaar tijd nog steeds niet opgelost. Robert van Trikt en Ashween Angnoe zitten daardoor al maanden in voorarrest. In de rechtszaak wordt continu de vinger naar de ander gewezen. Zo beweert een bankmedewerker dat hij onder druk werd gezet door Van Trikt om onjuiste cijfers te plaatsen. Van Trikt op zijn beurt bestempelt Gillmore Hoefdraad als de mastermind in het CBvS-schandaal, en legt de schuld ook in handen van Faranaaz Alibaks-Hausil. Van Trikt beweert dat er geen checks & balances binnen de moederbank waren en dat er evenmin jaarrekeningen waren uitgebracht. Hij geeft ook aan dat hij door Hoefdraad en Hausil in onwetendheid is gelaten over de werkwijze en procedures binnen de moederbank. De PVP-leider Roy Bhikharie vindt het geen zuivere koffie op de manier hoe de rechtszaak verloopt.

“Het lijkt alsof we in een soort slavenmaatschappij leven; niemand is in dienst van een ander. Je bent in dienst van je taakstelling, dus geen enkele directeur in geen enkele organisatie kan iemand een opdracht geven om iets illegaals te doen. Je hebt je eigen verantwoordelijkheid om binnen wet en recht te functioneren”, zegt Bhikharie tegenover Dagblad Suriname, doelende op de vingerwijzingen van de verdachten. Hij vindt het opmerkelijk dat deze rechtszaak nog gaande is, ‘het had in een paar uren beslecht kunnen worden’, simpelweg door de focus te leggen op wie allemaal verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen en de uitvoering daarvan.

“De Centrale Bank van Suriname heeft toch statuten? Daarin zijn geregeld de doelstellingen, taken en verantwoordelijkheden van de verschillende organen. Binnen elke onderneming is de rvc/rvt belast met het toezicht. Wanneer sleutelfiguren niet hadden samengezworen om te stelen, dan had je nooit kunnen stelen”, meent Bhikharie. Hij vindt het inhumaan om iemand een jaar lang aan te houden, terwijl nog steeds niets bekend wordt gemaakt over het CBvS-schandaal. Bhikharie geeft aan dat de aard van de rechtszaak aan het verwateren is, daar de hoofdvraag, waar al de miljarden valutakasreserve naartoe is gegaan, nog steeds een raadsel is. “Het lijkt alsof belangen beschermd worden. De bedoeling van het OM is om na te gaan wie in het complot zit. Hoe kan je een zaak onderzoeken, terwijl je laat doorschemeren dat je geen kennis hebt over wie verantwoordelijk is geweest over de beslissingen en uitvoer, terwijl er een organogram is waaruit je kan opmaken wie met de besluitvorming, uitvoering, cheques en balances belast is”, aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!