1,57 miljard studenten verstoken van onderwijs door Covid-19

De covid-19 pandemie heeft, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, geleid tot de sluiting van scholen in 191 landen wereldwijd. Bijkans 90% van de studenten is hierdoor getroffen. Ruim 1,57 miljard studerenden ontberen onderwijs.

De Unesco, Unicef, Wereldbank, UNHCR en het Wereldvoedselprogramma hebben gezamenlijk een raamwerk met protocollen opgesteld voor het veilig heropenen van de scholen. Daarin wordt een aantal onderwerpen behandeld, waaronder het upgraden van schoolfaciliteiten als onderdeel van het openingsproces, inclusief toegang tot schoon water, handwasstations en schoonmaakbenodigdheden.

Data laat zien dat in 2019, vlak vóór de uitbraak van covid-19, ongeveer 19% van de scholen beperkte toegang had tot handwasfaciliteiten. Zo bleek dat 335 miljoen schoolkinderen wereldwijd wel over water konden beschikken, maar geen zeep. Dit was het geval op twee van de vijf scholen in Oceanië, één op de vier scholen in Centraal- en Zuid-Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar het ergst aan toe waren landen in Noord-Afrika en West-Azië.

Ook in Suriname zijn scholen getroffen door covid-19. Afhankelijk van de ontwikkelingen wordt nagegaan wanneer het onderwijsproces opnieuw kan worden opgestart. Ricky Stutgard, voedseltechnoloog en microbioloog, merkt bij een aantal scholen een proactieve houding. Zo heeft hij op verzoek van het Natin, kort voor het begin van de kerstvakantie, samen met Intermed Caribe een handhygiënetraining verzorgd met als doel om deze training vast te leggen en de informatie virtueel met studenten van andere klassen te delen.

Stutgard is vanaf 2009 bezig met de bewustwording rond handhygiëne. In partnerschap met Intermed Caribe heeft het team intussen minstens 15.000 jongeren en ouderen bereikt met hun handhygiëneboodschap. “En dan praat ik over de lage fröbel tot en met mensen van 90 jaar, want we zijn gegaan naar scholen, naar instituten, naar tehuizen en ouden van dagen om het een en ander te vertellen. En we zijn onze tijd ver vooruit, omdat in die hele coronakwestie die zich momenteel voordoet in de wereld, ik ervan overtuigd ben dat voornamelijk onze handen de boosdoeners zijn. Want we gaan met onze handen in onze mond, in onze neus en aan onze ogen en zo vindt besmetting plaats”, legt hij uit.

Regelmatig en goed de handen wassen blijft dus belangrijk, zegt Stutgard. Assistent-manager Dave Wirjomengolo van Intermed Caribe benadrukt dat het toepassen van hygiëneregels een verantwoordelijkheid is van elke persoon. “Wil je iets veranderen, verander dat eerst bij jezelf. En hygiëne is een belangrijk deel van jezelf als persoon. Als iedereen dat doet, dan kunnen we die hele coronakwestie ook aan. Dan moet het wel lukken.” Intermed Caribe is deel van de Intermed Group of Companies en heeft in 2015 haar handenwassenprogramma gelanceerd. Het scholenhandenwassentoernooi is daar onderdeel van.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: