Biden en Harris nemen Amerikaanse roer over

Na een grote storm van protesten en politiek verzet wordt vandaag officieel de regeermacht in het machtigste land van de wereld overgedragen van Donald Trump naar Joe Biden. Volgens de laatste berichten zou de vertrekkende president de officiële inauguratie niet bijwonen, kennelijk als een teken van protest en bewijs van zijn ontevredenheid. Inmiddels zijn de handhavingstroepen op zo een schaal in vooral Washington DC gemobiliseerd dat het ongekend is in de geschiedenis van de democratische verkiezingen in de USA. En inmiddels zijn door de Amerikaanse politie met behulp van de inlichtingendiensten tientallen Amerikanen opgepakt voor hun betrokkenheid in de bestorming van het Capitool. Het is niet uitgesloten dat ook onder de Republikeinse volksvertegenwoordigers arrestaties zullen worden gepleegd, bijvoorbeeld voor het behulpzaam zijn van de burgers, waaronder gewapende milities, die het Capitool hebben bestormd. De veiligheidsdiensten in de USA waren op hoog alarm, omdat er een vrees was dat er van binnenuit aanvallen zouden plaatsvinden. Die vrees was er omdat er onder de protesterende menigte ook leden van de politie, het leger en de brandweer aanwezig waren. Er zijn voorspellingen dat het protest na de inauguratie van de nieuwe president niet ophoudt. De afgelopen dagen is ook veel gespeculeerd over de groei van de verschillende gewapende milities in de USA zoals de Proud Boys. Deze gewapende milities worden heel nauw geassocieerd met de witte suprematiebeweging in de USA die zich gesteund voelt door de gaande president Trump. Op een vraag tijdens de verkiezingsdebatten heeft men hem ertoe willen brengen om de white supremacy beweging te veroordelen. Hij heeft dat niet gedaan, hij heeft hun alleen gezegd om rustig en stand by te blijven. Nu denken velen dat dit stand by zijn te maken heeft met acties zoals die te zien waren enkele dagen terug. Deze beweging wil dat het land uitdrukkelijker wordt ‘voor en door’ de witte Amerikanen en ze zien de zwarte en latino bevolking en moslims als een grote bedreiging. Het gevoel van de bedreiging is gevoed door valse informatie die ook politici hanteren voor hun politieke doelen. Het is in elk geval voor ons te beoordelen naar Surinaamse maatstaven beangstigend om protesten mee te maken waar mensen open en bloot grote geweren met zich meedragen. De gemiddelde Surinamer zal zich niet lekker in zijn vel voelen bij het in de buurt zijn van zo een protest met mensen die grote geweren met zich meedragen, soms ook wel gehuld in militaire camouflagekleding en met kogelwerende vest en helm. De vraag is waarom het allemaal nodig en togestaan is om allerlei paramilitaire groepen in het land te hebben. Het nieuws heeft de Amerikaanse Trump niet bezig gehouden, maar sinds zijn komst is het aantal gewapende aanvallen van leden van de witte suprematiebeweging gestegen. Deze bewegingen voelden zich gesteund door de president die nu vertrekt en dat is wel een setback voor deze gewapende bewegingen. Vanwege het feit dat de witte suprematiebeweging zich gesteund voelde door de president, is het aantal leden ook fors gestegen. Het wordt afwachten wat het zal worden de komende tijd in het machtigste land ter wereld.

Toen de resultaten van de verkiezingen bekend waren hebben we aandacht besteed aan de aankomende vp, onze sisa Kamala ‘Kamladebie’ Harris, die zwarte-Caribische en Zuid-Indiase roots heeft. Maar de echte man in het grootste land ter wereld wordt Joe Biden, van wie wordt gezegd dat hij wel vele malen meer in zijn mars heeft dan Trump, maar niet zo charismatisch is als voorgaande democratische presidenten als Barrack Obama en Bill Clinton. Op zijn imago kwam een smet vooral rond de campagnes vanwege de betrokkenheid van zijn zoon in allerlei deals met buitenlandse bedrijven vanwege de connecties die zijn vader als voormalige vp onder Obama zou hebben gehad. Uit de campagnes kwam Biden wat zijn imago betreft wel gehavend uit, omdat hij zich niet adequaat kon verdedigen tegen de corruptieaantijgingen van Trump. Joseph Robinette (Joe) Biden jr. is geboren te Scranton (Pennsylvania)  20 november 1942. Biden is lid van de Democratische Partij en diende eerder als de 47ste vicepresident van de Verenigde Staten onder president Barack Obama van 2009 tot 2017. Hij was daarvoor senator voor de staat Delaware van 1973 tot 2009. Biden studeerde aan de University of Delaware alvorens een rechtendiploma te behalen aan de Universiteit van Syracuse in 1968. Nadat hij in 1970 werd verkozen tot raadslid in New Castle County werd hij de zesde jongste senator uit de Amerikaanse geschiedenis toen hij voor Delaware werd verkozen in de Senaat in 1972. Biden was een tegenstander van de Golfoorlog van 1990-1991, maar steunde de uitbreiding van de Navo in Oost-Europa en diens interventie in de Joegoslavische oorlogen in de jaren 1990. Hij steunde een resolutie die toestemming gaf voor de Irakoorlog in 2002, maar verzette zich tegen het uitsturen van meer troepen in 2007. Hij was ook voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Justitie van 1987 tot 1995 waar hij werkte rond drugsbeleid, criminaliteitspreventie en burgerlijke vrijheden. In 1988 en 2008 was hij zonder succes kandidaat in de Democratische voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen. Biden werd zesmaal herverkozen als senator en was de vierde langstzittende senator toen hij in 2009 ontslag nam om te dienen als Barack Obama’s vicepresident nadat zij de presidentsverkiezingen van 2008 hadden gewonnen. Obama en Biden werden herverkozen in 2012. Als vicepresident overzag hij de investeringen in infrastructuur om de kredietcrisis tegen te gaan. Na een schietpartij op de Sandy Hook Elementary School op 14 december 2012 leidde hij een taskforce tegen wapengeweld. Dat kan interessant worden met de groei van wapengeweld en de milities in de USA, die kunnen blijken voor de Amerikaanse democratie een bedreiging te zijn. Biden wordt de 46ste president van de USA. Trump zal tot een club behoren waar presidenten niet tot willen behoren: een president die het maar 1 termijn overleefde. In de club van presidenten die tot 2 maal werden voorgedragen heeft hij geen concurrentie: daar zit hij alleen in. 

error: Kopiëren mag niet!