Minister Ramdin: ‘Ambassadeur Khargi biedt 10 februari zijn geloofsbrieven aan Nederlandse koning aan’

Demissionaire positie Kabinet-Rutte niet van invloed op positie Khargi

Ambassadeur Rajendre Khargi, die op 28 december door president Chandrikapersad Santokhi werd benoemd als ambassadeur van Suriname in Nederland, kan, ondanks de demissionaire positie waarin de regering-Rutte III nu verkeert, zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander aanbieden. Dat heeft Dagblad Suriname bevestigt gekregen vanuit diverse betrouwbare bronnen.

In het weekeinde ontstond enige ruis rond de vraag of Khargi zijn geloofsbrieven wel zou kunnen aanbieden en vervolgens met zijn werkzaamheden zou kunnen aanvangen, gelet op de huidige politieke situatie in Nederland. Ondanks de demissionaire status van de regering, blijven de ministers aan zitten en vervolgen hun werkzaamheden, maar vooral met het oog op de ernstige Covid-situatie in het land.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt zondagmiddag in een reactie tegenover Dagblad Suriname: ‘Wij gaan ervan uit, op basis van de informatie die wij ontvangen hebben vanuit Nederland, dat de geplande aanbieding van de geloofsbrieven van ambassadeur Khargi aan de koning, zoals gepland, op 10 februari aanstaande om rond 11.00 uur gewoon doorgaat.’

Ramdin: ‘Het demissionair kabinet heeft natuurlijk beperkte bestuurlijke mandaten, maar dit zijn procedures en ceremoniën die daar los van staan. De koning als staatshoofd ontvangt de geloofsbrieven, de regering is degene die samenwerkt werkt met een geaccrediteerde ambassadeur. Het bestuurlijke gaat dus gewoon door. De heer Khargi en de heer Henk van der Zwam, die als ambassadeur van Nederland in Paramaribo aan het werk gaat, zullen 10 februari hun geloofsbrieven aanbieden. De heer Van der Zwan uiteraard aan de president van Suriname.’

Maar, gelet op het feit dat een benoemde ambassadeur voor een post in Nederland zijn of haar geloofsbrieven dus dient aan te bieden aan de koning, en niet aan de regering, is de huidige demissionaire positie van het kabinet-Rutte daartoe geen sta-in-de-weg.

Overigens, medio december vorig jaar maakte de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst nog bekend, dat koning Willem-Alexander voorlopig geen nieuwe ambassadeurs meer zou ontvangen voor het aanbieden van hun geloofsbrieven, vanwege de Covid-crisis.

De geplande ceremonies werden uitgesteld. Eerder in 2020 lagen de ontvangsten ook al stil vanwege de Coronacrisis. In juli kon Willem-Alexander voor het eerst in vijf maanden weer ambassadeurs ontvangen. Om alles veilig te laten verlopen werd het protocol aangepast. Zo overhandigt de ambassadeur zijn geloofsbrieven niet daadwerkelijk meer aan de koning, maar legt deze op een tafel neer om fysiek contact te voorkomen en afstand te bewaren. 

In verband met de aangescherpte maatregelen ter bestrijding van het coronavirus werden de voor woensdag 16 december aangekondigde ceremonies voor het aanbieden van geloofsbrieven aan de koning door de ambassadeurs van El Salvador, Saudi Arabië en Italië uitgesteld.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt zondag 17 januari op haar website nog geen gereserveerde data voor nieuwe overhandigingen van geloofsbrieven aan de koning (https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/geloofsbrieven). 

PK

ReplyReply allForward
error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: