Kinderen van Kinderopvanghuis Ekklisia binnenkort op straat?

Kinderopvanghuis Ekklisia kijkt tegen een uitzetting aan in de maand juni. In die maand dreigen de kinderen van het opvanghuis op straat te belanden als de huisbaas het contract niet verder wil verlengen. Moeder van de kinderen en initiatiefnemer om de kinderen op te vangen, Joyce Frijde ‘Mama Joyce’, is bezorgd over de situatie. Het in district Commewijne gelegen opvanghuis begon met 13 kinderen, maar het aantal is nu gestegen naar 24. Mw. Frijde vertelt dat mensen met kinderen haar blijven benaderen voor opvang. Vaak betreffen het ouders, die moeten gaan werken in het binnenland en niemand anders hebben die voor de kinderen kunnen zorgen. Niet alleen moeders, ook alleenstaande vaders kiezen voor deze vorm van opvang. “Van de week had ik een vrouw, die smeekte voor opvang van haar kind, maar ik heb haar moeten weigeren want het huis is te klein geworden. Mijn woonkamer is een slaapkamer geworden”, vertelt mw. Frijde. Volgens haar willen ouders hun kinderen tegenwoordig vaak ergens permanent plaatsen, omdat zij ook met praktische problemen als reistijd en reisafstanden te maken hebben in deze uitdagende financieel-economische tijd.

Vervelen
“De kinderen vervelen zich, want nu met de lockdown kunnen ze nergens naar toe. Voorheen reed een van de vrijwilligers met de kinderen rond als vorm van ontspanning, maar nu is benzine duur geworden, dus dat kan ook niet meer”, vertelt mw. Frijde.

Doneren
Het tehuis wordt niet gesubsidieerd en komt via donaties aan haar middelen. “De dc brengt af en toe fruit, rijst en andere levensmiddelen.” Ook een arts in Commewijne ondersteunt het tehuis.

Kommer en kwel
Toch zijn er ook zaken die nog niet helemaal in orde zijn. De Kinderbijslag gaat niet naar het tehuis, maar naar de ouders en de initiatiefneemster merkt op dat er bij de oprichting voor een verkeerde belangenbehartiger is gekozen, waardoor bij sociale zaken er geen registratie voorkomt van het tehuis. Dit bleek door de belangenbehartiger te zijn gedaan, die in Nederland woonachtig is. Moeder Joyce is bezig met de autoriteiten om dit in orde te maken. Echter, niet zonder stress.

Nieuwe structuur nodig

De dc van Commewijne is op de hoogte van de verhuizing van het tehuis en vertelt dat hij enkele richtlijnen heeft gegeven welke wegen de leiding van het tehuis zou moeten bewandelen voor een stuk vrij domeingrond. De dc wijst erop dat het tehuis er goed aan zou doen om de structuur van het bestuur grondig te wijzigen, omdat het tehuis nu tegen praktische problemen aankijkt.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: