Harde tijden ook voor Telesur

Directeur: “We need to keep people connected”

Het staatsbedrijf Telesur verdient geld, maar heeft ook kosten te betalen aan buitenlandse leveranciers. Het bedrijf heeft 44 maintenance contracten voor het leveren van telecommunicatie- en infrastructurele diensten in Suriname. Columbus Networks, een Amerikaans bedrijf, is de grootste leverancier. Ook binnen het Caribisch gebied is dit bedrijf, dat glasvezelkabels levert, de grootste speler. “Hieraan hebben we onze grootste kosten”, zegt Doric Ramlakan van Telesur. Niet alleen Columbus, ook het SGS (Suriname Guyana Supreme Cable System), dat vanuit Suriname naar Trinidad gaat, kost geld. Het staatsbedrijf Telesur heeft kabels die onder water voor de verbinding zorgen met het buitenland, en deze zaken zijn niet goedkoop. Daar komt nog bij dat alle gebruikte technische apparatuur geïmporteerd moet worden. “Wij als land hebben geen technologie ontwikkeld”, benadrukt Ramlakhan.

Technologie kost geld. Als je niet betaalt, gaat de stekker eruit. De dollarschaarste in het land zorgt ook voor benauwdheid in het geelblauwe bedrijf. Telesur krijgt geen voorkeursbehandeling van de monetaire autoriteiten. “Als we heel hard roepen, wordt er af en toe naar ons geluisterd”, licht directeur Mike Antonius toe. De directeur merkt echter op begrip te hebben voor de onmacht van de overheid om hulp te bieden, omdat wij met zijn allen in een heel moeilijke financieel-economische situatie zitten. Antonius zegt dat het er uiteindelijk om gaat dat Telesur mensen aangesloten moet blijven houden. “We need to keep people connected.” Deze opmerking van de directeur valt en staat ook met de opmerkingen van de burgers dat zij de kosten van telecom zien stijgen. De andere realiteit is dat het bedrijf dure dollars nodig heeft om aan haar betaalverplichtingen in het buitenland te kunnen blijven voldoen.  

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: