Brandende auto niet eerste ongeluk Wijdenboschbrug

Minister Nurmohamed gaat veiligheid ‘Bosjebrug’ bespreken met collega Justitie en Politie

Een auto vloog woensdagochtend in brand bovenop de Wijdenboschbrug. Tijdens de brand werd de brug aan beide zijden voor het verkeer afgesloten, waardoor er flinke files ontstonden. Het was niet het eerste ongeluk op de ‘Bosjebrug’. De afgelopen jaren heeft vooral zwaar verkeer gezorgd voor de nodige incidenten, waarbij vele voertuigen beschadigd zijn geraakt en automobilisten in doodsangst verkeerden.

Eind december 2018 gingen de autoriteiten, na een zoveelste ongeluk met een truck op de brug, over tot het reguleren van zwaar verkeer op de brug. Maar, wie deze dagen naar de brug kijkt, ziet nog steeds dat veel zwaar vrachtverkeer moeizaam de brug opkruipt. Hoe is het vandaag de dag gesteld met regulering van dat zware verkeer? Hoe is het vandaag de dag met de algehele veiligheid en onderhoud van de brug? Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken:: ‘Ik heb geen update en er zijn geen extra maatregelen. Ik ga dit met Justitie en Politie bespreken.’

Hieronder een chronologisch overzicht van een aantal incidenten op de brug vanaf 2014:

De remmen van een vrachtwagen begaven het medio januari 2014 op de brug. De truck reed in volle vaart richting de rotonde. Automobilisten kregen de schrik van hun leven, toen ze de truck met hoge snelheid achter zich zagen aankomen. ‘Ik dacht dat mijn leven in gevaar was. Als je zoiets meemaakt op de brug denk je aan het ergste’, zei een automobilist. Diverse auto’s raakten beschadigd.

Een paar dagen later zorgde een tankwagen aan de voet van de brug voor lange files. De tankauto moest van een motoragent aan de kant gaan, maar zakte daardoor weg in de berm.

Op 19 september 2015 waren vijf voertuigen betrokken bij een aanrijding op de brug. De remmen van een zandtruck hadden het begeven. Diverse auto’s werden door de vrachtwagen geramd.

Veertien auto’s werden aangereden op 13 september 2017 op de brug door een tankauto waarvan eveneens de remmen het hadden begeven. De chauffeur wist zijn tankauto, om erger te voorkomen, aan de voet van de brug in de goot tot stilstand te brengen. Hij bleef ongedeerd. 

Medio december 2018 werd besloten door de autoriteiten, dat zwaar transport slechts onder toezicht en begeleiding van de Motor Surveillancedienst over de brug mocht rijden. Ook de tijden voor zwaar materieel over de brug werden banden gelegd. Motoragenten gingen tussen 9 uur en 12 uur ‘s morgens en ‘s middags tussen 16.00 uur en 18.00 uur zwaar transport begeleiden. Tussen 23.00 uur en 04.00 kon zwaar transport zonder begeleiding de brug op rijden. 

Onder zwaar transport werd gerekend transport van houtblokken, olie, water, zand, stenen, grind, cement en zwaar materieel. De maatregelen zijn getroffen om de veiligheid op de Wijdenboschbrug te garanderen. In korte tijd was er een aantal ongelukken op de brug. Op 10 december 2018 veroorzaakte een truck een kettingbotsing op de brug. Twee weken daarvoor was het een tourbus die een kettingbotsing veroorzaakte. Verkeersongevallen waarbij houttrucks betrokken waren, zijn vaak gebeurd op de brug. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: