Val kabinet Rutte-III laat benoemde ambassadeurs Khargi en Van der Zwan ‘zwemmen’

Minister Ramdin: ‘Gepland bezoek president Santokhi gaat door’

Rajendre Khargi is sinds maandag 28 december 2020 buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Suriname in Nederland. President Chandrikapersad Santokhi zei bij de beëdiging van Khargi dat Suriname na een lange tijd weer een ambassadeur zal hebben in het Koninkrijk der Nederlanden. Met de beëdiging van een ambassadeur heeft Santokhi concreet invulling gegeven aan de afspraken, die hij kort na zijn beëdiging met de Nederlandse premier, Mark Rutte, had gemaakt, met name herstel van de relatie tussen beide landen op het hoogste diplomatieke niveau. 

De benoeming van Khargi kwam al op 16 november 2020 formeel rond. Het is voor het eerst in drie jaar dat Nederland en Suriname weer diplomatieke relaties krijgen op ambassadeursniveau. Khargi moest vanwege zijn functie nog wel zijn Nederlandse nationaliteit inruilen voor de Surinaamse. Henk van der Zwan wordt de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. Hij was sinds 1 september  2020 al de tijdelijk zaakgelastigde en is nu ook benoemd als ambassadeur in Guyana. Van der Zwan was eerder ambassadeur in Estland en Canada. 

Geduld op de proef gesteld

De val van het Nederlandse kabinet-Rutte III vrijdagochtend, twee maanden voor de verkiezingen, stelt het geduld van Khargi en Van der Zwan weer op de proef. Immers, de kaarten liggen anders, nu de Nederlandse regering demissionair is en dus geen formele besluiten en dergelijke kan nemen. Khargi kan dan ook niet zijn geloofsbrieven aanbieden en officieel door Nederland in de armen worden gesloten als de nieuwe ambassadeur van Suriname, met zijn zetel in Den Haag. Van der Zwan kan door het politieke vacuüm in Nederland voorlopig ook niet officieel aan de slag in de functie van Nederlands ambassadeur in Suriname. 

Nederland moet zich voorbereiden op een lange periode van politieke onderhandelingen om te komen tot een nieuwe regering. Geen eenvoudige opgave, gelet op de verscheidenheid en diversiteit aan politieke partijen. Het was al een wonder dat de nu afgetreden regering het lang heeft volgehouden, gelet op de samenstelling: CDA, PvdA, D66 en Christen Unie. Het was de afgelopen periode vooral veel geven en nemen en zure appelen doorslikken, om maar geen kabinetscrisis te creëren. Die crisis is nu ontstaan door de Belastingdienst en een falend overheidstoezicht op die dienst.

Domper voor met name Khargi

Door de te verwachten lange formatieperiode zullen Khargi en Van der Zwan niet meer kunnen doen dan ‘zwemmen’. Zij kunnen geen enkele officiële handeling verrichten. Het is vooral een domper voor Khargi – die kort voor zijn benoeming Nederlander was – die al zo lang heeft moeten wachten op zijn benoeming en daartoe zelfs in sneltreinvaart werd genaturaliseerd tot Surinamer.

De aanleiding voor het ineenstorten van de regering-Rutte was de zogenoemde toeslagen-affaire en een onlangs uitgebracht vernietigend rapport daarover. Aftredend premier Mark Rutte heeft inmiddels het ontslag van zijn ministersploeg aangeboden bij de koning. De knoop werd vrijdag in de Ministerraad doorgehakt, nadat de coalitiepartijen donderdagavond hun oordeel hadden geveld. Het kabinet gaat nu demissionair verder, maar de partijen hebben laten weten dat zij hun werk op het gebied van de coronacrisis blijven doen. Alle bewindspersonen zullen ook gewoon op hun post blijven zitten. De toeslagen-affaire is in Nederland een affaire, waarbij ongeveer 26.000 ouders onterecht slachtoffer werden van fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer werden van een harde fraudeaanpak bij de Belastingdienst van 2013 tot en met zeker 2019.

Geplande bezoek Santokhi gaat door

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat het geplande bezoek van president Chandrikapersad Santokhi in februari recht overeind staat. Volgens de bewindsman is er vrijdag contact geweest met de Nederlandse autoriteiten. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: