Kabinet-Rutte III gevallen – Ministerraad hakt knoop door na vernietigend rapport ‘toeslagen-affaire’

Nog onduidelijk of bezoek president Santokhi aan Nederland doorgaat

Het Nederlandse kabinet-Rutte III is vanochtend, vrijdag 15 maart, gevallen, twee maanden voor de verkiezingen. De aanleiding is de zogenoemde toeslagen-affaire en een onlangs uitgebracht vernietigend rapport daarover. Aftredend premier Mark Rutte zal het ontslag van zijn ministersploeg aanbieden bij de koning.

De kabinetsval kondigde zich deze week al aan, nadat verschillende coalitiepartijen lieten doorschemeren dat de affaire waarin tienduizenden ouders door de eigen overheid financieel werden benadeeld, niet zonder politieke gevolgen kon blijven.

De knoop werd vrijdag in de Ministerraad doorgehakt, nadat de coalitiepartijen donderdagavond hun oordeel hadden geveld. 

Het kabinet gaat nu demissionair verder, maar de partijen hebben laten weten, dat zij hun werk op het gebied van de coronacrisis blijven doen. Alle bewindspersonen zullen ook gewoon op hun post blijven zitten.

De toeslagen-affaire is in Nederland een affaire waarbij ongeveer 26.000 ouders onterecht slachtoffer werden van fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer werden van een harde fraudeaanpak bij de Belastingdienst van 2013 tot en met zeker 2019.

Of de val van het kabinet gevolgen zal hebben voor een gepland bezoek van president Chandrikapersad Santokhi. De president zou komende maand op bezoek gaan bij de nu afgetreden premier Rutte. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: