IMF verdient professionele aanpak

“Vangnet noodzakelijk”

Guillermo Samson noemt de minister van Financiën, Amand Achaibersing, briljant. De criticus voorspelt echter toch nog zware tijden voor onze economie, maar is onder de indruk hoe Achaibersing de zaken tot nu toe aanpakt. “Hij heeft al wat zaken gedaan, weliswaar met geleend geld, maar dit blijkt nodig om de salarissen van ambtenaren te betalen. De maatregelen hebben ons wel veel pijn gedaan, maar ze bleken nodig omdat de overgenomen problemen enorm groot zijn”, verduidelijkt Samson. De econoom sluit niet uit dat er nog hardere maatregelen zullen volgen. Hij vergelijkt de zaak met zachte heelmeester; “liever zware maatregelen dan dat we doodgaan”. Samson zegt de minister zijn zware taak niet te misgunnen, omdat hij beseft hoe zwaar de verantwoordelijkheid is. Financieel, economisch en monetair moeten de instrumenten wel snel in orde komen om alles wat ontwricht is weer in evenwicht te brengen. Volgens Samson zal dit in het natraject van de maatregelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten gebeuren. Het financieel gedeelte en de begroting zullen dan hersteld moeten zijn. “Het IMF verleent steun aan haar leden die in economische problemen zijn geraakt door wanbeleid.”

Vaak ziet men het IMF als laatste redmiddel. De instantie treft economische en monetaire oplossingen voor landen, die in zwaar weer zijn terechtgekomen. Landen zonder deviezen en met grote schulden proberen hun achterstanden weg te werken. Het IMF kijkt naar oplossingen en bezuinigingen in het ambtenarenapparaat, maar ook het beëindigen van subsidies van nutsvoorzieningen zijn niet uitgesloten. Samson zegt dat het vaak pijnlijke maatregelen zijn, maar het doel is dan om via verminderde uitgaven weer is een gezonde economie te worden. “Het IMF is een bank en ze werken niet met de mantel der liefde. Ze zijn geen sociale instelling. Het is een lening en die is opeisbaar.” Je zal het dus moeten terugbetalen en om de lening te krijgen, zal je aan hun voorwaarden moeten voldoen. Samson merkt op dat vanuit de regering een pakket aan maatregelen en in het bijzonder een sociaal vangnet nodig is om de mensen die het zullen voelen, te kunnen ondersteunen. “Dit alles zal een professionele aanpak van de regering vereisen”, besluit de econoom.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: