Bomenproject vordert

Levensmiddelentechnoloog Reinier Taus nam vorig jaar het initiatief om honderdduizend (100.000) bomen te planten in Suriname. Het initiatief is onderdeel van de Caribbean Philanthropic Alliance Tree Planting Project, waarvan professor Rosalea Hamilton de voorzitter is. In Suriname zijn er tientallen vrijwilligers, die hun ondersteuning geven aan het project. Anwar Alibux is een van de vrijwilligers, verantwoordelijk voor het onderhouden van de contacten met organisaties die hun ondersteuning willen geven. 

Alibux laat weten dat er reeds met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) is gesproken. Momenteel wacht de organisatie op een missive vanuit het ministerie, zodat de scholen, wanneer deze weer open zijn, benaderd kunnen worden. Ook de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) verleent medewerking. “Zij beschikken over een aantal sites waar zij hun pompen en installaties hebben staan die kaal zijn. Deze wil het bedrijf beplanten.”

Uit een internationale meeting is naar voren gekomen dat het doel om 1 miljoen bomen te planten nog niet is bereikt. Van de 10 deelnemende landen is het tot nu toe alleen Haïti gelukt om 300.000 bomen te planten. “Uitgerekend het armste land van het Caribisch gebied lukt het om bijna alle werk op dit moment te doen.” Alibux zegt zich dood te schamen voor deze situatie.

Het blijkt ook dat Suriname momenteel heel slecht omgaat met haar milieu. “Onze CO2 is enorm toegenomen. Momenteel is het ook een schril contrast dat terwijl burgers zich inspannen om bomen te planten, er een grote ravage van het bos plaatsvindt door goudwinning en astronomische hoeveelheden kuub hout het land verlaten.

RB

error: Kopiëren mag niet!