Bewoners Maripasoela verwijderen 2 scalians

Enkele bewoners van Maripasoela, aan de Franse zijde van de Marowijnerivier, hebben maandag onder aanvoering van Michel Aloike, dorpshoofd, de twee scalians die al enige tijd aan het werk waren op de rivier, verwijderd. ‘Ze zijn gisteren vertrokken, maar ik weet niet op welk niveau ze zich nu stroomafwaarts bevinden’, zegt Aloike dinsdagavond in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens Aloike zijn op de beide scalians Brazilianen en Surinamers aan het werk. ‘De twee scalians waren dag en nacht aan het goud winnen. We zijn naar ze toe gegaan om te zeggen dat ze moesten stoppen, omdat het erg lawaaierig was en ze waren dichtbij het internaat waar studenten slapen’, aldus Aloike.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei eind september vorig jaar dat de vergunningen van scalianhouders niet worden ingetrokken, maar niet worden verlengd. Maar tot wanneer de huidige vergunningen geldig zijn, is niet bekend. De minister daarnaar herhaaldelijk gevraagd door Dagblad Suriname, hult zich in stilzwijgen. Dat de twee scalians bij Maripasoela de afgelopen weken aan de Franse zijde aan het werk waren, maakt hun aanwezigheid op de rivier niet minder schadelijk voor Suriname. Aan boord zijn waarschijnlijk, naast Brazilianen, ook Surinamers en de beide goudpontons zorgen niet alleen voor geluidsoverlast, maar ze vervuilen ook de rivier, zowel aan de Franse als de Surinaamse zijde. Dagblad Suriname heeft ook vernomen dat in de omgeving van Benzdorp scalians actief zouden zijn op de Lawarivier.

Het is bekend dat de Franse autoriteiten scalianhouders hard aanpakken. In het recente verleden zijn scalians en alle machines en apparatuur door agenten van de gendarmerie en militairen in brand gestoken. Suriname heeft de afgelopen jaren niet de harde hand gebruikt, maar koos bewust voor een gedoogbeleid, ondanks dat bekend is dat die goudpontons de natuur veel schade berokkenen. De scalians zouden begin dit jaar van de rivieren en kreken moeten zijn verwijderd, al naar gelang de geldigheidsduur van hun vergunningen. Maar het is dus vandaag de dag nog steeds niet duidelijk tot wanneer de diverse vergunningen, die zijn afgegeven aan scalianhouders, geldig zijn. De autoriteiten, het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, doen daar geen mededelingen over. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: