Stadsbestuur Rotterdam overweegt lokaal excuus voor Rotterdamse slavernijverleden

De gemeente Rotterdam overweegt een lokaal excuus voor het Rotterdamse slavernijverleden. Dat heeft het Rotterdamse stadsbestuur weten aan de gemeenteraad laten weten, zo berichten diverse media in Nederland donderdag. 

Uit onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam, dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd, blijkt dat de stad ’vanaf 1600 een rol speelde in het Nederlandse kolonialisme en ook in slavenhandel en slavernij’.

‘Ook hebben Rotterdamse bedrijven geprofiteerd van hun betrokkenheid. Niet eerder heeft een stadsbestuur voor de vraag gestaan om verantwoording af te leggen voor de handelingen van voorgangers, die van dusdanige ernst en van zo lang geleden zijn.’

Er komen disclaimers bij straatnamen die verwijzen naar het koloniale of slavernijverleden. Hetzelfde moet gebeuren bij vijftien standbeelden met een dergelijk verleden. Er komt geen beeldenstorm. 

‘We willen deze geschiedenis niet uitwissen, maar hier meer informatie bij beschikbaar stellen, door bijvoorbeeld naast deze beelden een bordje te plaatsen.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: