Minister Albert Ramdin: Suriname volgt situatie Guyana-Venezuela

“Het standpunt van ons land met betrekking tot de grenskwestie tussen Guyana-Venezuela is een zaak tussen twee landen. Suriname houdt de situatie in de gaten. Ze zijn al geruime tijd bezig met gesprekken. We hebben kennisgenomen van de recente ontwikkelingen vanwege Venezuela. Onze houding is om rustig te blijven monitoren wat de ontwikkelingen daar zijn. Het ligt aan Guyana en Venezuela om een oplossing te zoeken. Wij hopen dat via dialoog de twee landen tot een finaal standpunt kunnen komen. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Coöperatie, Hugh Todd, heeft mij wel geïnformeerd over de recente ontwikkelingen en het Guyanees standpunt. Wij blijven het monitoren, maar het is een bilaterale kwestie tussen de twee landen”, aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Zaken. 

Steun VS voor Guyana

De VS heeft het afgelopen weekend duidelijk gemaakt dat het hun volledige steun blijft geven aan het bod van Guyana om het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te laten voorzitten in de zaak met betrekking tot de weigering van Venezuela om een ​​arbitraal vonnis uit 1899 te aanvaarden, dat de landsgrens tussen de twee landen regelde. “De VS steunt de uitspraak van het ICJ dat het jurisdictie heeft over de territoriale grenskwestie tussen Guyana en Venezuela, wat de legale en vreedzame weg voorwaarts is”, zei Michael Kozak, waarnemend adjunct-secretaris van het Amerikaanse Department of State in een tweet. Dit volgt op een stap vorige week door de Venezolaanse president Nicolas Maduro om een ​​nieuw decreet uit te vaardigen, dat soevereiniteit en exclusieve rechten claimt in de wateren en zeebodem grenzend aan de kust van Guyana, ten westen van de Essequiborivier.

Afgelopen weekend sprak de president van Guyana, Irfaan Ali, zijn land toe in reactie op deze actie van Maduro, waarbij hij het ‘zeer verontrustend’ noemde en duidelijk maakte dat het nieuwe olieproducerende land deze beweringen niet zal respecteren. Guyana en Venezuela zijn al lang betrokken in een dispuut met betrekking tot hun territoriale grenzen. De zaak werd geregeld door de arbitrale uitspraak van 1899, die zowel Venezuela als Groot-Brittannië, waarvan Guyana destijds een kolonie was, accepteerden als een definitieve regeling. In 1962 begon Venezuela echter met nieuwe argumenten, waarin werd verklaard dat de arbitrale uitspraak van 1899 ‘nietig’ was. Deze claims gingen in de daaropvolgende decennia door en de spanningen liepen in 2015 op na de aankondiging door ExxonMobil van zijn olie-ontdekking van wereldklasse in het Stabroek Block, voor de kust van Guyana.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: