Interpol bezig met beoordeling plaatsing Hoefdraad op opsporingslijst

Het proces tot plaatsing van de voortvluchtige ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad op de internationale opsporingslijst van Interpol is volgens procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday nog steeds gaande. Het OM heeft ongeveer drie weken terug geantwoord op de laatste vragen vanuit Interpol. Nu blijkt dat Hoefdraad nog steeds niet op de opsporingslijst van Interpol is geplaatst, heeft Interpol Suriname bij de moederorganisatie informatie opgevraagd over de stand van zaken. Op 7 januari heeft Interpol het OM geïnformeerd dat zij de door Suriname verstrekte en aanvullende informatie heeft voorgelegd aan hun ‘legal committee’ dat deze nu aan het beoordelen is. Suriname zal nader geïnformeerd worden over de plaatsing van Hoefdraad op de Interpollijst. Baidjnath Panday zegt dat het verzoek bij deze internationale politieorganisatie in augustus 2020 is gedaan. Zaken hebben toch wat tijd in beslag genomen, aangezien de opgestuurde vragen vanuit Interpol in de Engelse taal worden ontvangen en de antwoorden ook in het Engels vertaald dienen te worden. “Er was sprake van dat er zelfs summierlijk dossierinformatie moest worden opgenomen, dus dat is weer eens in formaat gebracht, aangeboden voor vertaling en vervolgens doorgestuurd. Dat heel proces heeft zich afgewikkeld voor wat de laatste ronde betreft omstreeks begin december vorig jaar. Op basis van het feit dat wij eind december zagen dat er nog geen verrichtingen waren gepleegd door Interpol internationaal, hebben wij toen aan de bel getrokken”, aldus de pg.

Strafvoorstel op 4 februari

Ondertussen heeft het Hof van Justitie afgelopen maandag bepaald dat het OM op 4 februari de gelegenheid zal krijgen om een strafvoorstel te doen in de zaak van Hoefdraad. Aangezien de ex-bewindsman al geruime tijd voortvluchtig is en niet in de rechtszaal is verschenen, kan hij niet worden gehoord als verdachte. De opgeworpen excepties door zijn twee raadslieden zijn ondertussen al verworpen door het Hof. Baidjnath Panday zegt dat het OM zich nu voorbereidt om het requisitoir te kunnen doen op 4 februari.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: