“Ik heb uiteindelijk ook offers moeten brengen”

Eenzaamheid doet zich volgens enkele burgers vaak voor, vooral in de afgelopen periode vanaf mei 2020. Een senioren burger geeft tijdens een gesprek aan dat mensen in haar leeftijdsklasse de eenzaamheid toch vaak voelen. Zij is ook met pensioen en hoeft zij zich niet meer druk te maken over haar werk. Haar kinderen moeten ook werken, zodat zij op een latere leeftijd net als haar vrij kunnen zijn. Zij wil dat haar kinderen hun familie niet in de steek moeten laten om hun werk. “Werk heb je altijd nodig om geld te verdienen, het is eigenlijk iets dat komt en gaat, maar een gezin dat geloof in heeft en meeleeft met je, kom je niet altijd tegen. Ik ben nu op een leeftijd waar ik me juist concentreer op mijn familie en mijn rust, dus het gevoel van eenzaamheid gaat er zijn. Ik woon ook alleen en mijn kinderen hebben hun eigen leven. Dit maakt het nog moeilijker. Maar door elke dag in contact te blijven, verandert het gevoel wel af en toe. Begrip toon ik, want ik heb uiteindelijk ook offers moeten brengen om een goede toekomst voor mijn gezin op te bouwen. Eenzaamheid voel je op een bepaalde leeftijd in het algemeen, maar als je werk hebt zit je niet rustig en doordat je verdient, verandert dat gevoel ook”, aldus de burger.

“Je merkt het ook bij kinderen, vooral degenen die enig kind zijn of kinderen die gewend zijn vaak te spelen in een groep. Door het gevoel van eenzaamheid vertonen zij wel ander gedrag”, zegt Kim. Zij gaf aan dat het daarom belangrijk is aandacht te schenken aan hen. “Het maakt niet uit waar mee je bezig bent, probeer het samen te doen met je kind. Het is uiteindelijk net een avontuur voor hun”, zegt Kim.

Andere burgers maken zich meer bezorgd over hun werk dan om eenzaam te zijn. “Vooral in deze moeilijke tijd maak ik me extra druk om mijn werk. Van mijn werk leef ik, bouw ik mezelf op en ondersteun ik mijn moeder”, zegt Stonke. “Je gaat op den duur eenzaam zijn. Ieder mens is anders ingesteld. Sommige mensen hebben vrouw of al hun familie bij elkaar, maar toch zijn ze eenzaam. En als je iemand naast je hebt en geen werk hebt, dan ontstaat er stress. Dus mijn werk verliezen is mijn grootste angst.” Ook geeft een alleenstaande moeder aan dat haar grootse bezorgdheid haar werk is, naast haar kinderen. “Als ik mijn werk niet heb, kunnen mijn kinderen en ik niet eten, ons zelf goed kleden, onderdak betalen en belangrijkste ook geen verdere ontwikkeling hebben. Voor educatie heb je geld nodig en dat is het resultaat van werken. Zonder werk kan er ook eenzaamheid ontstaan en stress en dat brengt dan ook andere problemen met zich mee”, aldus de alleenstaande moeder.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: