Breeveld noemt straatacties prematuur

Politicoloog Hans Breeveld noemt het protesteren op straat tegen de regering Santokhi/Brunswijk te vroeg. “Te prematuur”, noemt de politicoloog de actie van de groep die zaterdag naar het gebouw van De Nationale Assemblee toog. “Na zo een lange regeerperiode van 10 jaar, moet deze regering de kans krijgen om beleid uit te stippelen.” Breeveld wijst op de zaken die voor de nieuwe regering zijn achtergelaten. “Zelfs de inkomsten van de mijnbouwbedrijven zijn weggedragen.” Het is voor de politicoloog ook geen goede balans om al na 4 tot 5 maanden te protesteren, terwijl de regering voor 5 jaren is gekozen. “Je kan niet een regering kiezen voor 5 jaren en al na 4 maanden protesteren. Dat kan niet, je moet de regering aardig wat tijd geven, zeker ook als je kijkt naar de acties die het onderneemt.” Toch merkt Breeveld op dat een kritische houding nodig blijft omdat elke regering ‘misslagen’ maakt. “Maar je ziet dat men beleid wil maken dat financieel, economisch en maatschappelijk verantwoord is”.  Breeveld herhaalt daarom het woord ‘prematuur’ als hij kijkt naar wat is achtergelaten voor deze regering. Wat verbeterd moet worden is hetgeen de politicoloog waarneemt dat niet consequent het juiste beeld aan het volk wordt gegeven. “Je moet zeggen wat je aantreft en niet wat je wil”. Breeveld verduidelijkt dat zaken die je wil meestal niet zo snel gaan. “En willen mensen wel meewerken aan de ontwikkeling?”, vraagt hij. Aan de andere kant wijst hij ook op de extra druk die het Coronavirus legt op de samenleving. “Wie wist dat het zo lang zou duren en zo venijnig zou zijn?” Overal in de wereld zien we achteruitgang merkt Breeveld op.

Een andere zaak waar de bevolking kritisch over mag zijn is nepotisme. Benoemingen van personen en de bijbehorende kwalificaties, daar mag de bevolking op blijven letten zegt de politicoloog. Breeveld noemt de huidige minister van Financiën een “enorm lichtpunt”. Dat de actievoerenden een gesprek hebben met de DNA-voorzitter, noemt Breeveld goed. Dialoog is goed, want uiteindelijk gaat het om Suriname. Breeveld besluit dat de grondslag en de motieven wel goed moeten zijn en wijst erop dat wij in Suriname niet de cultuur hebben om na de verkiezingen de strijdbijl te begraven en eensgezind te werken aan de ontwikkeling van het land.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: