Ministerie van OW wil dat aannemers hun projecten op laag pitje voortzetten

OW voert bezuinigingsplan door

De staat Suriname heeft in de afgelopen jaren leningen gesloten om grote projecten uit te voeren. Deze schulden lopen op en zijn bij elkaar al ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar. De aanpak van wegen binnen deze projecten is echter zijn afgerond, heel veel werkzaamheden zijn stopgezet. Het ministerie van Openbare Werken (OW) zal in dit kader een bezuinigingsplan uitvoeren, omdat zij niet in staat is om de vele schulden te betalen, zo schrijft het ministerie maandag in een persbericht.

‘Wij hebben gevraagd aan ondernemers, die bezig zijn met projecten, om op een laag pitje door te gaan totdat ik de evaluatie op het veld heb gemaakt’, zegt minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. Hij inventariseert samen met zijn staf de wegen die dringend aangepakt moeten worden.

De financiële crisis vindt zijn grondslag in het beleid van de vorige regering, aldus OW. ‘Als land kunnen wij hierdoor niets aflossen. Dit resulteert onder meer in de stijging van prijzen.’ 

De minister moet nu zorgvuldig de wegen uitkiezen die urgent aangepakt moeten worden, het gaat om verbindingswegen. Nurmohamed heeft Paramaribo, Wanica, Commewijne en Para reeds bezocht. Marowijne, Saramacca, Coronie en Nickerie volgen.

Ook wanneer het gaat om sociaal zwakke buurten, waar de concentratie aan mensen en verkeer groot is en buurten waar scholen zijn en de routes voor de brandweer en ambulance liggen. 

‘Ik kom met een nieuw voorstel. Dat is bepaalde wegen toch te verharden ondanks stopzetting en als de regering zegt dat er ruimte bestaat deze aan te pakken, dan gaat het voorstel door. Maar als de regering zegt, dat de ruimte er niet is, dan gaan we de projecten moeten afsluiten zoals dat bij het baggerproject is gedaan.’

Op dit moment hebben onderwijs, gezondheidszorg en woningnood de hoogste aandacht van de regering. ‘Waar ik kan besparen zal ik dat zeker doen’, aldus minister Nurmohamed.

PK

error: Kopiëren mag niet!