Seniorenburgers in Coronatijd: “Vaak eenzaam”

Vanuit een tehuis merkt een seniorenburger op dat al vanaf maart het bezoek voor familieleden nauwelijks tot niet mogelijk is. “We kunnen geen bezoek ontvangen.” Het gevolg is vereenzaming. Denk maar aan de verjaardagen, die dan vaak nog wel met wat buren op het complex en het personeel worden gevierd, maar familie is er dan meestal niet meer bij door de coronamaatregelen. Personen van buiten mogen wel spullen achterlaten bij de controlepost.

Ongeveer hetzelfde geldt ook voor Stichting Kibri Mi. Directrice JeanineBruinendaal-Rusland vertelt dat vanaf maart 2020 Coronaprotocollen golden. Er is daarna gekozen voor een oplossing, zodat mensen elkaar toch konden zien. Familieleden konden tot aan de poort staan, zodat zij de gelegenheid hadden om hun familielid te zien. Wanneer personen binnen willen komen, dan wordt hun temperatuur opgemeten, de handen ontsmet en dienen zij voorzien te zijn van een mondkap en houden zij afstand. Hierdoor is er nog sprake van een vorm van socialisatie, verduidelijkt de directrice. Om de bewoners bezig te houden, is er ook aandacht voor hun dagbesteding. Via spellen, zoals puzzels en handenarbeid, worden de mensen beziggehouden. Kort voor het eind van het jaar heeft Kibri Mi de senioren een aangename dag bezorgd in de dierentuin. “Voor mensen van het eigen tehuis werd een deel van de Paramaribo Zoo afgehuurd, waardoor het veilig was”, vertelt Bruinendaal-Rusland.

Renate Wouden, voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), bevestigt dat het geen eenvoudige tijd is voor de seniorenburgers. Zij die zowel thuis als in een tehuis wonen, hebben te maken met eenzaamheid. Beide groepen horen vaak dat zij de straat niet op mogen. Kinderen zijn vaak beschermend voor hun ouders. Hierdoor kunnen de senioren zich ongelukkig of eenzaam voelen, omdat het sociaal contact komt weg te vallen.

RB

error: Kopiëren mag niet!