Minister Ramadhin: ‘Huidige maatregelen worden nog een week gehandhaafd’

‘Nog geen zicht op daling aantal dagelijkse besmettingen’ – ‘We moeten isolatie faciliteiten uitbreiden’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft zondagavond tijdens een Covid-update persconferentie gezegd, dat de huidige maatregelen nog een week van kracht blijven. Het aantal dagelijkse positieve gevallen vertoont vooralsnog geen dalende lijn en dat wordt komende week ook niet verwacht.

Hij gaf aan, dat er wel vier aandachtspunten zijn, de overheidskantoren, markten, recreatieoorden en het onderwijs ofwel de scholen. Met betrekking tot markten zei Ramadhin, dat de Centrale Markt en Noodmarkt maandag worden geïnspecteerd en dat ze mogelijk deze week weer geopend worden, maar wel met een strengere handhaving.

‘Recreatieoorden zijn een groep waar serieus naar gekeken wordt, ze hebben een open karakter. Grote groepen mensen kunnen aanwezig zijn met risico op besmetting. Nu overheidskantoren en scholen nog gesloten zijn, kan verwacht worden dat meer mensen naar recreatieoorden gaan. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid gaan we nog niet voor versoepeling, want dat zal betekenen dat het aantal infecties gaat verdubbelen.’

Infectioloog Stephen Vreden ging in op de situatie van de ziekenhuizen.

‘Dagelijks zijn er 80-100 positieve gevallen, een groot deel is niet ziek en hoeft niet perse opgenomen te worden, maar ze zijn wel in een isolatie faciliteit geplaatst. Die zijn vooral bij het Regionaal Ziekenhuis Wanica, maar daar is nu onvoldoende ruimte. Recentelijke is hotel Residence Inn weer open gesteld en binnenkort wordt gewerkt aan een forse uitbreiding, omdat wij aan de hand van projecties verwachten dat het aantal positief geteste personen hoog zal blijven en mogelijk hoger, vanwege de afgelopen feestdagen.’

Vreden: ‘De beheersmaatregelen, de uitbreiding van de avondklok, het niet open gaan scholen heeft effect, maar het echte effect zie je pas over een week of twee. Komende week worden nog heel veel Covid-gevallen verwacht. Alle ziekenhuizen hebben faciliteiten gecreëerd om 10-20 patiënten te kunnen opnemen. Deels, omdat wij tegelijkertijd reguliere zorg niet willen ontregelen. De verdeling is nu anders, wij hopen het te redden, maar we moeten isolatie faciliteiten uitbreiden komende week.’

Over het ontslagbeleid verklaarde Vreden, op verzoek van artsen: ‘Als we mensen uit isolatie of uit ziekenhuis ontslaan, gebeurt dat op een moment dat ze niet langer niet infectieus zijn. Ze hoeven niet nog twee weken thuis te blijven, ze mogen gewoon aan het werk. Een enkele keer kan iemand nog wel infectieus zijn, maar dan wordt dat die persoon verteld en kan hij of zij nog een of twee dagen langer blijven.’

Rakesh Gajadhar Sukul nieuwe directeur Volksgezondheid

Ook aanwezig was de nieuwe directeur van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul. Hij stelde zich voor en zei gewerkt te hebben als arts bij de Medische Zending en de Rosebel goudmijn. Daarnaast had hij een algemeen verhaal over Covid en dat mensen toch vooral de maatregelen in acht dienen te nemen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: