Venezolaanse president Maduro gooit olie op het vuur in grenscontroverse met Guyana

Venezuela eist per decreet land en zeebodem voor kust Essequibo op

Dagen voordat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een hoorzitting houdt over de aanvraag van Guyana voor een definitieve en bindende schikking inzake de grenscontroverse met Venezuela, vaardigde de Nicolás Maduro-regering op 7 januari een nieuw decreet uit om voor zichzelf het land en de zeebodem ten westen van de kust van Essequibo op te eisen, zo meldt INews Guyana zaterdag.

In een speciale toespraak tot de natie, zaterdagmiddag, wees president Irfaan Ali deze nieuwe claim van Venezuela resoluut af en noemde het een ‘wettelijke nietigheid’ die niet zal worden erkend door Guyana of enige andere staat in de wereld.

Volgens Ali heeft Guyana er altijd voor gekozen om de kwestie binnen het internationale recht op te lossen. Daarom beschreef hij de laatste uitspraken van de Maduro-regering als ‘zeer verontrustend’, maar maakte hij duidelijk dat ze Guyana er niet van zouden weerhouden om een definitieve, bindende resolutie bij het ICJ te zoeken.

‘Ik vind het zeer verontrustend, dat de president van Venezuela op 7 januari een decreet uitvaardigde waarin hij voor de soevereiniteit van Venezuela een exclusief soeverein recht claimt op de wateren en de zeebodem naast de kust van Guyana ten westen van de Essequibo-rivier.’

‘Ik herinner eraan, dat de soevereiniteit over deze kust en het land waaraan het is gehecht, werd toegekend aan Guyana en vervolgens Brits Guyana, in de arbitrale uitspraak van 1899, waarvan Guyana de geldigheid door het ICJ ondubbelzinnig zal worden gehandhaafd’, stelde het Guyanese staatshoofd.

Ali legde uit, dat het decreet van Venezuela in strijd is met de fundamentele principes van het internationaal recht, inclusief het feit dat geen enkel land zijn eigen grenzen kan bepalen, behalve via een overeenkomst met zijn buren of een oordeel van het Internationaal Gerechtshof. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: