Commissie Diasporakapitaal en -bank overhandigt eindrapport aan president Santokhi

De presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank, in oktober vorig jaar door president Chandrikapersad Santokhi geïnstalleerd om onderzoek te doen naar mogelijkheden diasporakapitaal te verkrijgen, heeft vrijdag haar eindrapport overhandigt aan Santokhi in het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Commissievoorzitter Henry Ori zegt tegenover de Communicatie Dienst Suriname, dat de commissie met consultaties in Suriname en Nederland heeft onderzocht wat de mogelijkheden tot diasporakapitaalinvestering in Suriname zijn. 

In het rapport wordt onder andere aangegeven hoe de president welke instrumenten zou kunnen toepassen, wat de randvoorwaarden zijn en welke extra wetgeving nodig is om diasporakapitaal te krijgen. Het uiteindelijke doel is de oprichting van een diasporabank. 

Maar, eerst moeten drie belangrijke tussenstappen gezet moeten worden, zoals de mogelijkheid tot obligaties en investeringen. De diaspora in Nederland is onder meer geïnteresseerd in investeren in woningbouw en de agrarische sector. Met de diasporabank moet het mogelijk zijn om tussen Suriname en Nederland veel meer betrokkenheid te krijgen in kapitaalbeweging en -investering gekoppeld aan een portfolio van sectoren, activiteiten en projecten.

Vooralsnog wordt de focus gericht op de diaspora in Nederland, omdat daar nu eenmaal de grootste groep Surinamers woont. Zij hebben van de nieuwe Surinaamse regering een positief beeld en het imago schept vertrouwen, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname. 

De commissievoorzitter zegt echter, dat er ook aan wetgevingsvraagstukken gewerkt dient te worden, omdat de wereld streng kijkt naar kapitaalstromen. Hij benadrukt, dat door het prudent beleid en financiële transparantie van de regering ook vertrouwen gaat ontstaan bij investeerders om zaken met Suriname te doen. Ori haast zich erbij te zeggen, dat het niet slechts financieel kapitaal betreft, waarmee men wil investeren, maar ook kennis en netwerken.

Voor de nieuwe Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, is er een belangrijke rol weggelegd. Hij heeft ook een rol gehad in het tot stand komen van het rapport. Khargi moet de verbindingspersoon worden tussen het reeds ingestelde Diaspora Instituut Suriname (DIS) en het nog op te zetten Diaspora Instituut Nederland (DIN). 

Geld beschikbaar al voor een aanstaande niertransplantatie in AZP

Over de termijn waarbinnen diasporakapitaal beschikbaar kan zijn, zegt de commissievoorzitter dat hiervoor geduld betracht moet worden. Er zijn overigens al kleine successen op dit gebied in de medische sector waar een donatie is gestort voor een aanstaande niertransplantatie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Toch verwacht hij tussen zes maanden en een jaar wat directe resultaten, maar voegt eraan toe dat er voor het opzetten van een fonds ook een aantal technische procedures moeten plaatsvinden.

Ori: ‘Er gaat aan beide kanten hard gewerkt worden om dit soort structuren een body te geven en hard aan de slag te gaan.’ 

PK
Attachments area

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: