Burgers moeten bij AZP swab in Amerikaanse dollars of Euro’s betalen

Burgers die binnenkort op reis gaan naar het buitenland en daartoe voor een verplichte covid-19 test, een swab, een afspraak moeten maken bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moeten voor die test een bedrag van US$ 100 of Euro 100 betalen. Betaling dient voor afname van de swab te zijn voldaan op één van de bankrekeningnummers van het ziekenhuis, aldus het AZP in een verklaring. Het feit dat het AZP burgers vraagt om de kosten, verbonden aan een test, te voldoen in Amerikaanse dollars of Euro’s, is opmerkelijk. Het ziekenhuis vermeldt nergens dat eventueel ook betaald mag worden in Surinaamse dollars. 

Dagblad Suriname verneemt uit bronnen dat het AZP burgers niet mag vragen om de test te betalen in Amerikaanse dollars of Euro’s. Het ziekenhuis zou hiermee in overtreding zijn met de Deviezenregeling. Voor het vragen van vreemde valuta voor producten en diensten dient een bedrijf of instantie een vergunning te hebben van de overheid.

Een burger liet donderdag op de Facebookpagina van het AZP weten dat een familielid een swab wilde laten afnemen bij het ziekenhuis en dat die in SRD wilde betalen. Iemand bij een kassa zei hierop dat dat niet kan. Maar toen het familielid bleef aandringen, mocht hij plotseling wel in SRD’s betalen. ‘Het kan toch niet dat een staatsziekenhuis personen dwingt om in US$ te betalen.’ Een kennis van het familielid overkwam hetzelfde op dezelfde dag. 

In een reactie laat minister Armand Achaibersing van Financiën Dagblad Suriname het volgende weten. ‘Ik heb één en ander geverifieerd bij mijn collega van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. Er mag ook in SRD’s betaald worden.’ Het AZP vermeldt dat echter niet in haar bekendmaking….

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: