Rodney Cairo moet als getuige verschijnen voor rechter-commissaris in strafzaken

Cairo werd in april 2020 mishandeld bij inval in zijn woning door leden Directoraat Nationale Veiligheid

Rodney Cairo is gedagvaard als getuige om dinsdagochtend 12 januari te verschijnen voor de rechter-commissaris in strafzaken om een verklaring af te leggen.

Cairo zal een verklaring afleggen in de strafzaak tegen de verdachten Danielle Veira en de Nederlander Imro Miedema. De twee worden verdacht van:

gijzeling, uitlokking/medeplegen van gijzeling;

medeplichtigheid aan gijzeling;

poging uitlokking/medeplegen van gijzeling;

opzettelijke vrijheidsberoving – poging uitlokking/medeplegen van opzettelijke vrijheidsberoving;

diefstal met geweldpleging – poging uitlokking/medeplegen van diefstal met geweldpleging, en

medeplichtigheid aan diefstal met geweldpleging.

Cairo werd tijdens een inval in zijn woning in april 2020 door vier in zwart geklede, gemaskerde en zwaar bewapende mannen hardhandig aangepakt. Hij werd een aantal uren gegijzeld. De mannen namen zijn mobiele telefoons in beslag en legitimatiedocumenten, zonder zijn toestemming. Gearriveerde agenten grepen niet in. 

Cairo werd een aantal uren gegijzeld, liep diverse schrammen op, een deels opgezwollen gezicht en blauwe plekken. Ook had hij zichtbare rode striemen op zijn polsen. 

De actie zou zijn uitgevoerd in opdracht van het Directoraat Nationale Veiligheid waar Danielle Veira directrice is. Zij werd begin december al verhoord door de Militaire Politie.

Cairo stond destijds op de kandidatenlijst van Strei! op de tweede plaats voor de verkiezingen van 25 mei.

De VHP veroordeelde in een uitgebrachte verklaring met kracht het optreden van de Dienst Nationale Veiligheid tegen Cairo. ‘Wij verwelkomen het bericht dat de pg (procureur-generaal) direct een onderzoek is gestart. Wat de heer Cairo is overkomen, kan met elke burger gebeuren als dit niet wordt gecorrigeerd. De dienst kan onder het mom van Nationale Veiligheid een team van zwaarbewapende personen, huizen binnenvallen, bewoners mishandelen en beroven. Zo hebben burgers geen enkele bescherming, ook niet van de Politie, omdat die buiten het Politie Handvest een nieuwe regel heeft, en dat is, dat zij niet optreden, omdat DNV de opdrachtgever is.’

‘Het feit dat in deze zaak buitenlanders betrokken zijn, vergroot de onrust in de samenleving. Wie zijn deze buitenlanders, waar zijn ze in dienst  en welke bevoegdheden hebben zij? Deze vragen zijn essentieel, omdat er een trend te bespeuren is, waarbij op georganiseerde wijze buitenlanders het land binnenkomen, in dienst treden bij diverse personen en organisaties, zonder dat ze beschikken over een werkvergunning.’

Na de inval werd een identiteitskaart gevonden van een Nederlander die nu met Veira verdachte is in de zaak Cairo.

PK
Attachments area

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: