Na Britse Coronavirus-variant nu ook een Zuid-Afrikaanse variant

De ‘Zuid-Afrikaanse mutatie’ van het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld, zo berichten diverse Nederlandse media vrijda op gezag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut meldt dat de besmette persoon uit de regio Midden- en West-Brabant komt. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is een bronnen -en contactonderzoek gestart.

De Britse en Zuid-Afrikaanse versies lijken besmettelijker te zijn dan andere coronavarianten, maar lijken niet meer gezondheidsschade aan te richten. Volgens de eerste onderzoeken werken de ontwikkelde coronavaccins ook tegen de twee mutaties. 

Onderzoekers in Zuid-Afrika troffen de nieuwe variant aan en vermoeden dat deze, net als die in Groot-Brittannië, besmettelijker is dan de huidige Covid-19 variant. Maar, of dat echt zo is, moet verder worden onderzocht. 

De Britse hoogleraar vaccinologie Shabir Madhi sprak afgelopen week de vrees uit, dat de Zuid-Afrikaanse variant bestand zou zijn tegen de ontwikkelde vaccins.  Hij omschreef de kans vooralsnog als ‘theoretisch, maar redelijk’. Volgens farmaceut Pfizer werkt het door hun ontwikkelde vaccin echter tegen beide varianten, de Britse én de Zuid-Afrikaanse. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: