Tot nu toe geen corona bij dak- en thuislozen

“God beschermt ze”

In deze tijd waarbij iedereen wel iemand kent die het coronavirus heeft opgelopen, mag het een wonder heten dat uitgerekend onder de dak- en thuislozen het coronavirus geen grip heeft gehad. Eerder meldde het Bureau Dak- en Thuislozen dit opmerkelijke feit al. Petrusie Madjerin is verpleegkundige en verzorgt de dak- en thuislozen op straat. Zij zegt dat God over deze groep waakt. “Als je naar hun situatie kijkt, dan zijn ze heel kwetsbaar, daarom dank ik de Here dat geen van ze ziek is geweest.”

Hoge drempel

Al 2 jaren is Petrusie wekelijks op pad om voor de dak- en thuislozen te zorgen op straat als vrijwilliger. Petrusie doet dit niet uit de losse pols. Met 30 jaar ervaring in de zorg bij PCS en het voormalige LPI, weet ze waarover ze praat. “Vandaar de band met de doelgroep.” Ze noemt de hoge drempel voor deze personen om door PCS behandeld te worden de reden waarom zij de straat opgaat. “Daarom heb ik besloten om met een groep gelovige Christenen de mensen op te zoeken en dat doen we nu reeds 2 jaren.”


Wonder

Door covid is de aandacht voor deze groep verslapt, merkt Petrusie op. Maar voor covid hadden de dak- en thuislozen ook al moeite om aan een dokterskaart te komen. Zij wijst als oorzaak het sluiten van de vestiging aan de Wicherstraat. Vanaf dat moment zijn ze hopeloos en radeloos. Vanaf die locatie konden de cliënten nog naar de dokter gebracht worden. Na de sluiting bleef alleen Latour over. Petrusie vraagt wie in staat is om elke dag te lopen van de stad naar Latour. “Al wie het ook was, die afstand dagelijks te voet afleggen, is niet vol te houden.” Petrusie is daarom heel blij dat de dak- en thuislozen het coronavirus bespaard zijn gebleven. Voor haar is het een wonder van ‘boven’, omdat zij kijkt naar alle plaatsen die tot nu toe wel zijn getroffen. “Kijk, tot in De Nationale Assemblee is het virus gegaan, terwijl de allerarmsten, slapend op straat, gespaard zijn gebleven.”

Weerstand

De verpleegkundige zegt dat het ook aan de weerstand van hun lichaam ligt. Vanwege hun verblijf in extreme omstandigheden past het lichaam zich aan. Het valt dus niet uit te sluiten dat vanwege die omstandigheden de mensen extra beschermd zijn tegen het coronavirus.

De groep wordt verder ook goed verzorgd door Petrusie en haar vrijwilligers. Regelmatig krijgen de dak- en thuislozen op straat een knipbeurt, zodat ze er weer fris uitzien.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: