President Santokhi: “Er wordt een spookbeeld gepresenteerd van IMF”

Volgens president Chandrikapersad Santokhi wordt er een spookbeeld gecreëerd van het Internationale Monetair Fonds (IMF). Hij merkt de vele discussies in de samenleving over het IMF op en wenst te benadrukken dat de regering on track is. Op de persconferentie van de BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre deelde de president mee dat het IMF-conceptrapport uiterlijk aanstaande vrijdag af is, waarna het gedeeld zal worden met de sociale partners. Het is een rapport met een ‘Surinaams gezicht, opgesteld door Surinaamse deskundigen’.

Onlangs beschreef de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname  (VES), Winston Ramautarsing, het IMF-plan als het grootste geheim van Suriname. “Vanaf vrijdag gaat het rapport naar de sociale partners, waarbij wij hun bijdrage en inzichten ook willen hebben om het rapport te finaliseren. Uiteindelijk zal het ook naar het parlement gaan”, zegt Santokhi. Hij voegt daaraan toe dat dit niet het enig traject is. “Dit is de discussie in de samenleving. Er wordt een spookbeeld gepresenteerd van IMF: dit is niet het enige traject dat de regering aflegt.”

Santokhi omschrijft het ander traject als het zoeken naar oplossingen met hun internationale financial advisors, betreffende het schuldenvraagstuk nationaal en internationaal. “En ook dat traject loopt goed. Nu zijn we begonnen nationaal om met de schuldeisers te praten om ook daar herschikking van de schulden te krijgen. Internationaal is het aardig gelukt dat wij als land succes hebben gehad om alle terugbetaling van schulden en rente te schuiven naar eind maart. Tegelijkertijd zitten we ook op het aantrekken van goedkoop kapitaal en dat traject loopt ook goed”, meldt de president.

De regering maakt zich klaar om met dat goedkoop kapitaal projecten uit te voeren, die al goedgekeurd zijn door de regering en waarvan de finale goedkeuring vrijdag aanstaande op de agenda staat van de regeringsraad. De president herhaalt dat in april de stabilisatiefase start. “Dat zijn de trajecten. Dus nogmaals, we zijn on track. Ik heb u al gezegd, in februari moet er een lichtpunt zijn ontstaan in onze 3 trajecten.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: