Ook BvL/ALS acht curriculumaanpassing voor huidig schooljaar noodzakelijk

De BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre is het eens met de onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman dat het curriculum van het onderwijs een aanpassing behoeft vanwege de effecten van de coronapandemie. Door deze pandemie is namelijk onder andere afstandsonderwijs in het leven geroepen, iets dat zeer ongewoon is voor leraren en leerlingen. Daarom wijst Hanoeman op het belang van het spoedig aanpassen van het curriculum om een verloren schooljaar te voorkomen. Echter, is het wel haalbaar om terwijl het tweede kwartaal straks ingaat, te spreken over curriculum aanpassing? Is dit geen huiswerk dat vóór 1 oktober 2020 gemaakt had moeten zijn? Mangre geeft in dit artikel antwoord op deze vragen.

“Het onderwijsministerie moet inderdaad nadenken over een aangepast programma, met als uitgangspunt: wat moeten de leerlingen kennen en kunnen om het volgend schooljaar naadloos te kunnen volgen? Je kan alleen beginnen wanneer je een vertrekpunt hebt en ik mis dat vertrekpunt”, benadrukt Mangre tegenover Dagblad Suriname. Zij geeft aan dat er geen evaluatie heeft plaatsgevonden, wat dus betekent dat het Onderwijsministerie haar huiswerk niet heeft gemaakt. Dit zijn essentiële zaken die voordat het schooljaar begint dient plaats te vinden.

Wat de curriculumaanpassing betreft, vermeldt de BvL/ALS-voorzitter erbij dat dit niet alleen een aangelegenheid is van het onderwijsministerie; elke stakeholder dient betrokken te worden bij curriculumaanpassing ten tijde van covid-19. Wat ultra belangrijk is dat dit niet gaat inboeten aan kwaliteit. Mangre merkt op dat het landelijke slagingspercentage boven het gemiddelde uitkwam, niet alleen in Suriname maar ook in Nederland.

Zo hebben veel middelbare scholieren geprofiteerd van de versoepelingsnormen in Nederland. Nu.nl meldt dat in 2019 zeker 61 scholen een slagingspercentage van 100% hadden behaald, in 2020 was dat aantal gestegen naar 503 scholen. Mangre verduidelijkt dat niet het programma versoepeld moet worden, het gaat om het scheppen van ruimere mogelijkheden. “Als een kind bijvoorbeeld in quarantaine is, moet uitstel van examen mogelijk zijn.” In Nederland is er overigens € 15 miljoen vrijgemaakt om kinderen, die niet voorzien zijn van tablets en laptops, te accommoderen. “De overheid moet ook kijken hoe onze scholieren ondersteund kunnen worden. We weten allemaal dat covid-19 niet zo eenvoudig weggaat, dus we moeten hierop gaan anticiperen door alsnog een urgent programma in elkaar te zetten voor dit schooljaar”, aldus Mangre.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: