Nog steeds veel onduidelijk rond status scalians op Marowijnerivier en elders

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei eind september vorig jaar dat de vergunningen van scalianhouders niet worden ingetrokken, maar niet worden verlengd. Tot wanneer de huidige vergunningen geldig zijn, is vandaag de dag echter nog steeds niet bekend. De minister daarnaar herhaaldelijk gevraagd door Dagblad Suriname, hult zich in stilzwijgen.

Het Abop-assembleelid Genevievre Jordan zei dinsdag in een reactie aan Dagblad Suriname dat in ieder geval begin december nog steeds enkele scalians aan het werk waren op de Marowijnerivier. ‘Maar, we houden rekening met het antwoord van de regering dat ze de ruimte hebben gehad om af te bouwen. Na afloop van hun contract zal er niet meer verlengd worden.’ Maar, ze geeft aan niet te weten hoeveel vergunningen er zijn uitgegeven door de regering en dus ook niet tot wanneer de diverse vergunningen geldig zijn; is dat tot ergens in dit jaar, in 2022 of wellicht in 2023? Jordan: ‘Mooie vraag voor de regering,’

Toenmalig minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zei in juni 2020 dat het een uit de hand gelopen situatie is met de scalians in het Marowijnegebied. ‘Als je het mij vraagt, moeten de activiteiten volledig worden stopgezet.’ 

Diverse NH-ministers worstelden met scalian-kwestie op stuwmeer en kreken en rivieren

Minister Regilio Dodson had medio 2018 scalianhouders, die werkten op het stuwmeer, toestemming gegeven om in de 50 kilometer lange Sarakreek naar goud te zoeken. Die scalians waren overigens onder justitieel beslag. Het Openbaar Ministerie had geconcludeerd, na onderzoek, dat de ondernemers zich schuldig hadden gemaakt aan een economisch delict, omdat ze geen vergunning hadden om te werken op het stuwmeer. Op basis van de resultaten van het onderzoek werd de eigenaren een boete opgelegd tot ongeveer SRD 2 miljoen per scalian. Maar de eigenaren van de scalians konden aan de hand van documenten aantonen dat zij gedoogd werden en zelfs actieve communicatie onderhielden met exponenten van het ministerie van en met medeweten van de vorige minister, Jim Hok, zo beweerde Dodson.

Ook drie jaar eerder, in oktober 2015, was het Openbaar Ministerie druk in de weer met scalians. Toen moesten scalianeigenaren ook een boete betalen voor het overtreden van de Mijnbouwwet. Ze waren illegaal aan het werk op het stuwmeer. Na betaling van de boete, miljoenen aan SRD’s, ging het Openbaar Ministerie over tot vrijgeven van de scalians. Minister Dodson had eerder gesteld dat de scalians binnen een jaar ontmanteld zouden worden in het Sarakreekgebied. Ze zouden via een GPS gevolgd worden. Op het stuwmeer mocht geen enkele ponton meer actief zijn. De bewindsman beweerde dat er alles aan gedaan zou worden om de kreken en rivieren vrij te maken van scalians.

Inmiddels is het 2021 en nog steeds is de kwestie rond de scalians niet opgelost en zijn er waarschijnlijk nog diverse actief op rivieren en kreken. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: