Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken!

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize Q. had kip met bitawiri;

Huize T. had groene erwten soep met kip, zoutvlees en rookworst en beetje trassi sambal;

Recept: Sambal van garnalen

Ingrediënten: 250 gr. droge garnalen, stukje trassi, 6 pepers, 4 teentjes knoflook, 4 eetl. Ketjap, 2 eetl. Sojasaus, 1 stuk laos (2 cm), 1 ui, zout, 1 volle eetl. bruine suiker, 4 eetl. olie 

Bereiding Sambal van garnalen

De garnalen een ½ uur in warm water laten staan en daarna wassen. De peper samen met de trassi, knoflook en ui fijnwrijven. In de hete olie de trassi met peper en ui bakken. De garnalen, ketjap, sojasaus, suiker, in stukjes gesneden laos en ¼ glas water toevoegen. Deksel op de pan doen en de sambal 10 minuten laten stoven op een zacht vuurtje.

Op smaak afmaken met zout, suiker.

( Bron: recept; sranang kukru.net)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: